Lavere «long covid»-risiko med omikron

Heldigvis ser det ut som færre coronasmittede nå sliter med langvarige symptomer.

REDUSERT RISIKO: Omikronvarianten er blitt «snillere» med tanke på at følelsen av utmattelse vedvarer. Foto: NTB
REDUSERT RISIKO: Omikronvarianten er blitt «snillere» med tanke på at følelsen av utmattelse vedvarer. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En stor studie ledet av King’s college i London kommer med oppløftende resultater: Risikoen for såkalt «long covid» er lavere etter smitte med omikron.

Studien, som inkluderte 56 003 briter som hadde testet positivt for covid-19, er publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

Bare fire prosent

Bare fire prosent av dem som var registrert smittet med omikron, registrerte seinere symptomer på «long covid». Til sammenlikning registrerte ti prosent av dem smittet med deltavarianten av coronaviruset symptomer på «long covid».

«Long covid» kjennetegnes ifølge FHI ved at symptomene varer lengre enn tolv uker etter en covid-19-infeksjon. De vanligste symptomene er utmattelse eller trøtthet, tung pust og nedsatt eller endret smak- og luktesans. Andre symptomer er hodepine, hjertebank, brystsmerter, leddsmerter, redusert fysisk kapasitet, depresjon, søvnløshet og konsentrasjonsvansker, ofte kalt «hjernetåke».

Færre rammet

- Det ser ut som det er betydelig mindre sannsynlig for omikronvarianten å forårsake «long covid» enn tidligere varianter. Likevel vil hver 23. person som får covid-19 fortsatt ha symptomer i mer enn fire uker, sier Clare Steves, førsteforfatter av studien, til BBC.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.