Lavere pris - mindre smugling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

1. januar i år satte regjeringen ned brennevinsavgiften med 15 prosent. Det kan ha bidratt til mindre beslag av smuglersprit.

Det er særlig beslagene av brennevin over 60 prosent som er gått ned. Fra 1. januar til 30. juni i år beslagla norske tollere nærmere 50000 liter sprit. I samme periode i fjor ble det beslaglagt nesten 80000 liter.

For vin og øl peker imidlertid pila gal vei. At regjeringen reduserte vinavgiften med 5 prosent fra nyttår har hatt liten effekt på tollvesenets beslag.

Hittil i år er det beslaglagt nesten 6700 liter vin, mot 5600 liter i samme periode i fjor, viser statistikken fra Toll- og avgiftsdirektoratet.

Det smugles også mye øl fra Sverige og Danmark. Det ble beslaglagt vel 27000 liter øl, mot 24650 liter i samme periode i fjor.

- Vi må ta forbehold om at en seksmånedersperiode ikke gir et helt korrekt bilde av situasjonen, men det er oppløftende at brennevinsbeslagene er gått så kraftig ned. Vi mener at lavere alkoholavgifter fører til mer lovlig alkoholomsetning, noe denne statistikken underbygger, sier politisk rådgiver Kaj-Martin Georgsen i Finansdepartementet til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer