Lavere torskekvote neste år

Norge og Russland er enige om en torskekvote på norsk arktisk torsk på 654 000 tonn. I tillegg kan Norge ta 40 000 tonn kysttorsk. Enighet om torskekvoten ble oppnådd under et møte i Den blandede norsk-russiske fiskerikommisjon i Petrosavodsk denne uken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kvoten ligger 140 000 tonn over det som Det internasjonale rådet for havforskning anbefalte. Den er en reduksjon på 196 000 tonn sammenliknet med årets torskekvote.

Angelsen fornøyd

Fiskeriminister Peter Angelsen er fornøyd med kvoten, sett fra fiskerinæringens synspunkt, men han er usikker på effektene av å fiske opp en så stor kvote på torskebestanden.

- Vi ligger 140 000 tonn over forskernes anbefaling. Beregningsmodellen for 1997 ville gitt 700 000 tonn i anbefalte kvoter. Slik sett ligger vi på et nivå mellom de to beregningsmåtene, sier Angelsen til NRK Dagsnytt.

«Føre-var»

Forskerne har lagt til grunn at usikkerheten rundt torskebestanden burde tilsi et såkalt «føre-var»-prinsipp, at man må ta hensyn til at bestanden kunne utvikle seg mindre gunstig enn ventet.

- 654 000 tonn ligger noenlunde innenfor det som er et forsvarlig uttak, men det er helt klart at dette uttaket, i likhet med andre års kvoter, skaper usikkerhet, framholder fiskeriministeren.

Totalkvoten for torsk fordeles med 313 000 tonn til Norge, 301 000 tonn til Russland og 80 000 tonn til tredjeland. Av tredjelandskvoten forutsettes 26 160 tonn å dekke tredjelands fiske i fiskevernsonen ved Svalbard.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer