FLERE TØRRSKODD: I 2011 druknet langt færre mennesker i Norge enn tidligere år. Foto: Vegard Grøtt/Scanpix
FLERE TØRRSKODD: I 2011 druknet langt færre mennesker i Norge enn tidligere år. Foto: Vegard Grøtt/ScanpixVis mer

Laveste antall drukninger på 14 år

I fjor druknet 69 personer i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er det laveste antallet som er registrert siden Norsk Folkehjelp begynte å føre drukningsstatistikk i 1998.

I 2010 var det registrert 79 dødsfall grunnet drukning, mens dødstallet i fjor altså gikk ytterligere ned til 69. Drukningstallene har ligget mellom 148 og 72 tidligere år.

Selv om de teller dødsfallene på en annen måte, viser også tallene fra Statistisk sentralbyrå en nedgang i antall drukninger. Der viser statistikken en nedgang over tid siden 1986. Yrkesrelatert drukning er nærmest utradert. De siste tre årene har det kun vært ett dødsfall, da knyttet til yrkesdykking.

- Det går ikke jevnt og trutt, men det er generelt færre drukninger sammenlignet med 1980- og 1990-tallet. Det er en veldig positiv utvikling, særlig sett i lys av at fritidsbåtparken er mer enn doblet og at vi bruker elver, innsjøer og kyst i fritiden i langt større grad enn før, sier Norsk Folkehjelps Ivar Christiansen til NTB.

Flest menn drukner Ulykker i forbindelse med bruk av fritidsbåter har hele tiden vært en av de hyppigste årsakene til drukning. Dessuten drukner det relativt mange etter fall fra land, enten de faller ut i sjø, elv eller vann.

Av de omkomne i 2011 var 54 menn og 15 kvinner.

- Kanskje kunne den store overrepresentasjonen av menn i statistikken vært redusert dersom menn brukte redningsvest på sjøen, sier Christiansen.

Han mener nordmenn har stadig lavere aksept for at folk drukner:

- Når noen faller i en elv eller over bord er det nå vanlig at det stilles krav om tiltak for å forebygge nye dødsfall. Folk vil sette opp gjerder, skilt eller stramme inn regler.

Advarer mot alkohol I årets siste måned ble det registrert to drukningsulykker. En kvinne gikk gjennom isen i Troms og en mann falt over bord i Nordland. Desember er naturlig nok den måneden som har færrest drukningsulykker, mens sommermånedene, med juli som versting, har flest.

Hvor ofte alkohol spiller en rolle, har ikke Norsk Folkehjelp oversikt over:

- Det foretas sjelden obduksjon etter en drukning, så det kan vi ikke si noe om. Vi advarer generelt mot bruk av alkohol i forbindelse med båt- og badeliv, sier Christiansen.

Selv om det er gledelig med nedgang i antall drukninger, har han ikke tenkt å hvile i det forebyggende arbeidet:

- De fleste ulykker kan unngås. Jo mer vi lærer av badevett, sjøvett og bruker sunt folkevett, jo større er sjansen for at vi kan glede oss over enda lavere drukningstall, sier Christiansen.

(NTB)