Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Laveste forbrukertillit på flere år

Nordmenn har betydelig mer tro på egen økonomi enn landets økonomi, men også troen på privatøkonomien kommende år er noe svekket de siste månedene.

 Pessimistiske:  Nordmenns tro på økonomien er svekket de siste månedene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Pessimistiske: Nordmenns tro på økonomien er svekket de siste månedene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar): Forbrukertilliten er gradvis svekket siden i sommer, viser Forbrukertillitsindeksen (CCI) for desember fra Opinion Perduco AS.

Nordmenn preges av de siste månedenes varsler om svakere utsikter for norsk økonomi i 2014.

Betydelig svakere tillit Forbrukertillitsindeksen holder seg på sitt svakeste nivå siden høsten 2011, og når et bunnpunkt i 2013 med minus 1,9 poeng.

Det er troen på landets økonomi om 12 måneder som faller mest fra november til desember. Endringen fra forrige måned er signifikant, og sammenlignet med samme periode i fjor, er tilliten betydelig svakere.

Forbrukertilliten er vesentlig svakere i andre halvår enn i første halvår.

Økende arbeidsledighet Trenden med økende arbeidsledighet fortsetter, og det gir seg utslag i at stadig flere tror at ledigheten vil være høyere om 12 måneder. Også endringen på denne CCI-indikatoren er signifikant fra november. Her må vi tilbake til juni 2009 for å finne tilsvarende svake tall.

- Troen på egen økonomi om 12 måneder er fortsatt relativ svak sammenlignet med før sommeren, og ser vi på gjennomsnittet per kvartal, er troen i fjerde kvartal i år på sitt svakeste siden siste kvartal i 2011. Men optimistene er fortsatt i flertall, og differansen mellom troen på landets økonomi og egen økonomi om 12 måneder er stor, som den har vært i lang tid. Nordmenn har betydelig mer tro på egen økonomi enn landets økonomi, men også troen på privatøkonomien kommende år er noe svekket de siste månedene, sier Henrik Høidahl i Opinion Perduco.

Flere nyheter Sjeføkonom fnyser av rentesnakk: Kundene har betalt nok
Tviler på at bufferen gir dyrere boliglån
- Motsyklisk kapitalbuffer forsterker oppbremsingen i norsk økonomi