Laveste oljepris på lenge

Oljeprisen har stupt i sommer, men den kommer opp igjen, tror oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets.

OLJEPRISEN: Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt ser at oljeprisen har rast i sommer. Foto: Are Haram / Finansavisen
OLJEPRISEN: Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt ser at oljeprisen har rast i sommer. Foto: Are Haram / FinansavisenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Oljeprisen har falt over 15 prosent i sommer, fra 115 dollar i slutten av juni til under 100 dollar nå. Da må vi tilbake til april i fjor for å finne en lavere oljepris.

Selv om dollaren har styrket seg til 6,33 kroner koster et fat olje, til 99,89 dollar, nå 632 kroner.

Da ligger prisen allerede godt under de 650 kronene som regjeringen har lagt til grunn i det reviderte budsjettet for 2014. Og det budsjettet viser som kjent gi et samlet overskudd på 335,4 milliarder kroner.

Snittprisen faller I fjor var oljeprisen i snitt på 639 kroner og i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i år la regjeringen til grunn at oljeprisen vil falle til 626 kroner neste år.

- Vi har vært skeptiske til oljeprisen lenge, kanskje for tidlig, sier Hogne Tyssøy, forvalter i Holberg Fondene til Finansavisen.

- Det landet som fikk oss opp fra den gamle langvarige prisbanen, Kina, er også det som kan få oss ned på en lavere. Kinas import av olje faller. Det er ikke så mye at veksten er lavere, som at den er mindre oljeavhengig vekst i Kina. De har gjort unna mange energitunge investeringer, sier han.

Torbjørn Kjus, oljemarkedsanalytiker i DNB Markets, venter ikke videre oljeprisfall inn i fjerde kvartal i år. For neste år tror han fremdeles på 100 dollar i snitt, noe han også har gjort de siste to årene.

Forbigående fall? Oljeprisen slår rett inn i budsjettet til regjeringen, men det påvirker også oljeselskapene. Faller oljeprisen, og de fremtidige forventningene til den, kan det påvirke selskapenes vilje til å investere og utvinne mer olje. Det vil igjen gi lavere tilbud og nytt press oppover for oljeprisen.

Skulle oljeprisen falle mot 95 dollar fatet, vil det gi ytterligere press på oljeinvesteringene, slår oljeanalytiker Tina Saltvedt i Nordea Markets fast.

Hun tror ikke oljeprisen vil legge seg under 100 dollar fatet lenge. - Jeg tror den vil komme opp igjen, sier hun.

Les også: De morsomme tallene i norsk økonomi

Flere nyheter Analytiker: Det har blitt verre
Nyheter skaper store utslag på børsen
- Dette er ingen trade for sarte sjeler