Laveste valgdeltakelse etter krigen

Deltakelsen ved mandagens kommunestyrevalg er den laveste etter krigen. 59,3 prosent av de med stemmerett benyttet seg av denne retten, viser en landsoversikt tirsdag formiddag da 99,5 prosent av stemmene var opptalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velgernes deltakelse ved fylkestingsvalget var enda lavere. 55,5 prosent av velgerne deltok ved fylkestingsvalget. Også det er rekordlavt.

Lavest var deltakelsen ved årets fylkestingsvalg i Nordland. Bare 49,3 prosent av nordlendingene med stemmerett brydde seg om å benytte seg av denne retten da fylkestingets sammensetning skulle avgjøres.

Høyest valgdeltakelse ved kommunevalgene som har vært holdt etter krigen hadde vi i 1963. Da deltok 81,0 prosent av folk med stemmerett. Siden har det stort sett bare gått nedover med valgdeltakelsen.

Økt forskjell

Fra 1975 har norske velgere også kunne gi sin stemme ved sammen setningen av fylkestingene. Det har alltid vært lavere deltakelse ved fylkestingsvalgene enn ved kommunestyrevalgene. Forskjellen i deltakelsen i de to valgene har aldri vært så stor som i år. Ved lokalvalgene i 1975 var forskjellen mellom deltakelsen i kommunevalget og fylkestingsvalget på bare 0,5 prosent. I 1979 var forskjellen økt til 1,7 prosent, i 1983 til 2,1 prosent og i 1987 til 3,2 prosent. I 1995 var den på 3,1 prosent. Ved årets valg var forskjellen økt til 3,8 prosent.

Topp-rekord

Som hovedregel er det stortingsvalgene som får den største valgdeltakelsen. Topp-rekorden for stortingsvalg etter krigen ble satt i 1965. Da deltok 85,4 prosent av velgerne. I forhold til stortingsvalget for to år siden var deltakelsen ved årets kommunevalg 17,8 prosent lavere og ved årets fylkestingsvalg 21,6 prosent lavere.

Ved kommunevalget for fire år siden var det 62,8 prosent av velgerne som stemte. Det var en valgdeltakelse som lå 3,5 prosent over det årets kommunevalg fikk. Ved fylkestingsvalget for fire år siden var det 59,7 prosent som brukte sin stemnmerett. Det var 4,2 prosent flere enn ved årets fylkestingvalg.

Sogn og Fjordane hadde den største valgdeltakelsen ved årets kommunevalg med 62,2, prosent. Lavest var deltakelsen i Finnmark med 55,1 prosent.

(NTB)