<strong>MISTET LIVET:</strong> - Han var verdens fineste menneske. Alt jeg vet er at han brydde seg om andre, ikke om seg selv, og at han forsøkte å beskytte barna. Han var den eneste som lyktes med å stoppe gjerningsmannen. Han er en helt for hele byen, sier storebor Leith Eskandar til Expressen. Foto: Privat
MISTET LIVET: - Han var verdens fineste menneske. Alt jeg vet er at han brydde seg om andre, ikke om seg selv, og at han forsøkte å beskytte barna. Han var den eneste som lyktes med å stoppe gjerningsmannen. Han er en helt for hele byen, sier storebor Leith Eskandar til Expressen. Foto: Privat Vis mer

Lavin (20) beskyttet barna mot sverddesperadoen. Det kostet ham livet

- Han var verdens fineste menneske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROLLHÄTTAN (Dagbladet): Det ble torsdag kjent at de to som mistet livet under sverddramaet på Kronan skole i Trollhättan i Sverige var en 20 år gammel lærerassistent og en 17 år gammel elev.

Den svenske avisa Expressen har nå vært i kontakt med storebroren til den 20 år gamle Lavin Eskandar. De skriver at han befant seg i en kafé på bakkeplan i skolen med en rekke elever.

Da gjerningsmannen, den 21 år gamle Anton Lundin Pettersson som selv ble skutt og drept av politiet, skulle til å angripe barna, forsøkte Eskandar å avvæpne ham. Det kostet ham livet.

- Han var verdens fineste menneske. Alt jeg vet er at han brydde seg om andre, ikke om seg selv, og at han forsøkte å beskytte barna. han var den eneste som lyktes med å stoppe gjerningsmannen. Han er en helt for hele byen, sier storebor Leith Eskandar til avisa.

Elsket musikk Den avdøde Eskandar hadde tidligere jobbet som vikar ved skolen, og var nå elevassistent for ett av barna. Ifølge Expressen beskriver vennene hans ham som en godt likt og snill person som elsket å jobbe med musikk.

Eskandar hadde også en stor interesse for film, og sammen med en venn og sin bror produserte han en rekke reklamefilmer og musikkvideoer for flere svenske artister.

Filmene har fått flere millioner visninger på Youtube.

- I sorg Eleven som ble drept i angrepet var Ahmed Hassan. Dagbladet var tidligere torsdag i kontakt med en venn av familien til den avdøde gutten.

Da Dagbladet møtte ham utafor Kronan skole, hadde han nettopp kommet fra sykehuset hvor familien til den drepte eleven er. 

- De er i sorg, sier familievennen som heter Mohamud Adem til Dagbladet.

Han forteller videre at han har hjulpet mange unge elever som bor i Kronan-området med leksene sine, deriblant den unge gutten som døde.

- Elsket ham så høyt Moren til den avdøde gutten hevder at han er 15, ikke 17 år som politiet opplyser. Hun forteller at hun fikk vite om angrepet, og løp til skolen for å finne sønnen sin. Der fikk hun beskjed om at han allerede hadde blitt fraktet til sykehuset med alvorlige skader.

Der fikk hun til slutt beskjeden hun fryktet aller mest.

- Jeg måtte vente så lenge på å få noen form for informasjon, og jeg var så utrolig redd. Så sa de at han ikke hadde klart seg, og jeg ble helt knust. Jeg elsket ham så høyt. Han var så snill og hjelpsom, sier moren Kiin Mohamed Ali til Expressen.

Familien har bodd i Trollhättan i tre år etter at de flyttet til Sverige fra Somalia i 2012. Familien får nå støtte av familie og venner.

Utelukker ikke rasistisk motiv Politiet har ikke oppgitt motiv for angrepet mot skolen, som har en stor andel innvandrerelever. Etterforskningsleder Thord Haraldsson ble på en pressekonferanse spurt om det finnes et rasistisk motiv bak angrepet. 

- Vi har det med i bildet, men det er ikke noe jeg ønsker å kommentere nå, sier Haraldsson.

På den mistenkte gjerningsmannens profiler på sosiale medier, som Dagbladet har gått gjennom, viser han imidlertid en rekke høyreekstreme sympatier. 

21-åringen har de siste ukene blant annet likt en rekke videoer som hyller Nazi-Tyskland på Youtube. 

Ifølge det svenske nettstedet Expo har mannen også likt flere filmer av en toneangivende svensk nyfascistisk blogger som er aktiv i svenske og internasjonale høyreekstreme medier. 

Politiet har ikke gått offentlig ut med opplysninger om den 21-årige gjerningsmannens identitet. Etterforskningsleder Thord Haraldsson opplyser at politiet ikke kjente til ham fra tidligere, ifølge NTB.

Beskrives som stille og rolig På sosiale medier kommer det også fram at mannen var glad i rockemusikk  og dataspill. Dagbladet er til stede ved mannens bolig i Trollhätten. En nabo beskriver 21-åringen som stille og rolig. 

- Det er tragisk og tungt det som har skjedd. Jeg har bodd her i sju år og han flyttet hit for to-tre år siden.

- Vi snakket ikke så mye sammen, men han var en stille og rolig person. Det er ufattelig at han kan ha angrepet elever med kniv, sier han. 

Han beskriver gjerningsmannen som reservert og at han ikke hadde kontakt med andre beboere i blokka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer