Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lavinehunder har søkt i rasområdet på Svalbard

Lavinehunder fra Tromsø søkte lørdag kveld i rasområdet på Svalbard uten at det ble funnet noen flere personer under snømassene. Ingen er meldt savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Tone Hertzberg hos Sysselmannen ble søket avsluttet sent lørdag kveld, men søket med lavinehunder kommer til å bli gjenopptatt søndag morgen.

- Ingen er meldt savnet, men det kommer likevel til å bli lett videre i skredområdet med lavinehunder søndag for å være helt sikre på at ingen ligger under snømassene, sier Hertzberg til NTB.

Debrifing Mannskaper fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp, samt frivillige fra lokalbefolkningen, har deltatt i letearbeidet. NRK skriver at det natt til søndag fortsatt ble lett i boligområdet som ble rammet av det voldsomme snøskredet lørdag formiddag.

En mann i 40-årene omkom i snøskredet. Ytterligere ni personer, hvorav fire barn, ble skadd og fraktet til sykehus. For sju av dem er skadene lette, men ett barn er alvorlig skadd og ett er kritisk skadd.

Lørdag kveld samlet Sysselmannen alle som har hjulpet til i forbindelse med skredulykken til debrifing. På møtet var både innsatspersonell og frivillige som har hjulpet til etter skredet.

Under folkemøtet roste både politi og sysselmannen innsatsen til frivillige redningsmannskaper og lokalbefolkningen i redningsaksjonen, som har pågått siden snøskredet gikk lørdag formiddag. Sysselmann Kjerstin Askholt sa at «alle har gjort det de kunne i en svært krevende situasjon», melder NRK.

Det ble også opplyst at politi og redningsmannskaper skal ha vakthold i skredområdet i natt - for å sikre at ingen tar seg inn i området.

Skredeksperter på plass Sysselmannen skriver på sine nettsider at skredeksperter fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) kom til Longyearbyen lørdag kveld og skal vurdere skredfaren.

Seniorgeolog Frode Sandersen ved Norges Geotekniske Institutt mener snøskredet har bestått av titusener av tonn med snø, skriver VG.

Lokalstyreleder Arild Olsen sier at det katastrofale snøskredet kan komme til å redefinere Longyearbyen, og om noen overhodet vil ønske å bo rett under fjellet i framtiden.

- Min umiddelbare reaksjon når jeg ser på omfanget der oppe, er at vi må få hjelp til å vurdere hvor vi kan plassere bebyggelsen. Grunnen til dette er at det er bygg som har stått i 30 år, og meg bekjent har det ikke vært berørt tidligere, sier han til Svalbardposten.

Per i dag fins det ingen skredvarslingstjeneste for Svalbard, selv om det er planer om å komme i gang i februar, sier Rune Engeset, seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media