<strong>SLIPPER FENGSEL:</strong> Lavinia Woodward på vei inn i retten mandag. Her ble det klart at hun slipper fengselsstraff etter å ha knivstukket en mann i september i fjor. Foto: Andrew Matthews / PA via AP / NTB Scanpix
SLIPPER FENGSEL: Lavinia Woodward på vei inn i retten mandag. Her ble det klart at hun slipper fengselsstraff etter å ha knivstukket en mann i september i fjor. Foto: Andrew Matthews / PA via AP / NTB Scanpix Vis mer

Lavinia (24) slipper fengsel etter å ha knivstukket daten sin fordi det ville ødelagt karrieren hennes

- Å hindre denne ekstraordinære kvinnen i å forfølge drømmen om å bli lege, vil være en for streng straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Hele Storbritannia skriver i disse dager om 24 år gamle Lavinia Woodward som slipper fengselsstraff etter å ha knivstukket en mann i beinet.

Bakgrunnen for at hun ikke blir satt bak lås og slå, er at retten oppfatter Woodward som «ekstraordinær», og at et opphold bak murene ville ha satt en effektiv stopper for hennes mulighet til å bli hjertekirurg. Det skriver blant annet The Guardian.

24-åringen risikerte en dom på tre år, men mandag ble det kjent at hun fikk en betinget dom på ti måneder, og at hun dermed slipper å sone i fengsel.

- Denne ekstraordinære kvinnen

Hendelsen skjedde i september i fjor og utartet seg etter at mannen, som 24-åringen hadde møtt på dating-appen Tinder, kontaktet moren hennes på Skype.

Dette gjorde han fordi Woodward hadde drukket alkohol.

Hun kastet deretter en laptop og et syltetøyglass på mannen, og stakk ham i beinet med en kniv. Mannen skal også ha fått skader på to av fingrene sine før han klarte å avvæpne 24-åringen.

Retten fikk også ifølge BBC høre at Woodward hadde utviklet et rusproblem mens hun var i et forhold med en tidligere kjæreste, og dommer Ian Pringle sa ifølge The Telegraph at dette var et «opplagt engangstilfelle» og at det var «tydelig at hun angret på det som skjedde».

Han framhevet videre at Woodward ikke hadde noen tidligere dommer, og at hun hadde gjort alvor av å kvitte seg med rusproblemene.

- Å hindre denne ekstraordinære kvinnen i å forfølge drømmen om å bli lege, vil være en for streng straff. Det du gjorde vil være med deg resten av livet, det vet jeg, og vanligvis ville det resultert i fengselsstraff, sa dommeren.

- Tatt ut av kontekst

Woodward har ikke selv kommet med noen uttalelser i forbindelse med saken, men innrømmet de faktiske forholdene.

Hennes advokat, James Sturman, sier ifølge de britiske avisene at han mener dommerens kommentarer har blitt tatt ut av kontekst, og at det er feil at hans klient har fått en mildere straff på grunn av hennes akademiske bedrifter.

Han sier også at Woodward sliter med både personlighetsforstyrrelse og spiseforstyrrelse, samt avhengighet av både alkohold og narkotika.

Han mener at hun nå har fått tid og anledning til å vise at rehabiliteringen fungerer.

Reaksjoner

Det tok ikke lang tid før reaksjonene begynte å komme. Allerede i går kveld skrev The Telegraph at flere stilte spørsmålstegn ved den milde dommen, og om rase og sosial status har spilt inn.

John Azah er leder for Kingston Race and Inequalities Council, og sier at saker som dette er noe han sliter med å forstå.

- Om hun ikke hadde gått på Oxford, eller om hun kom fra et sted som hadde lavere status, tror jeg ikke hun hadde fått den samme dommen. Jeg tror ikke hun hadde fått gå fri, sier han.

<strong>DOM:</strong> - Å hindre denne ekstraordinære kvinnen i å forfølge drømmen om å bli lege, vil være en for streng straff, sa dommeren. Foto: Andrew Matthews / PA Photos / NTB Scanpix
DOM: - Å hindre denne ekstraordinære kvinnen i å forfølge drømmen om å bli lege, vil være en for streng straff, sa dommeren. Foto: Andrew Matthews / PA Photos / NTB Scanpix Vis mer

Mark Brooks, som er leder for veldedighetsorganisasjonen Mankind Initiative, reagerer også.

- Dersom rollene hadde vært byttet om, og en mann hadde knivstukket en kvinne, hadde denne typen lovbrudd endt med fengselsstraff. Og det hadde vært helt korrekt, sier han.

- Beklagelig og trist

Woodward har selv valgt å ta en pause fra studiene ved Oxford. Det sier rektor og professor Martyn Percy til BBC.

- Det er helt tydelig at det er både beklagelig og trist når en ung person ødelegger en lovende karriere ved å begå et lovbrudd, sier han.

Han sier videre at universitetet nå vil ta stilling til hvorvidt Woodward skal få komme tilbake og fortsette studiene, og at det er fastsatte rutiner for dette.

- Det er fullt mulig at hun vil bli utvist, men det er foreløpig umulig å si hvor lang denne prosessen vil bli før en avgjørelse blir tatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer