JAGERFLY: Et jagerfly av denne typen forstyrret enkelte Oslo-borgere i ettermiddag. Foto: Håkon Eikesdal
JAGERFLY: Et jagerfly av denne typen forstyrret enkelte Oslo-borgere i ettermiddag. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Lavtflygende F16-fly skremte Oslo-folk

Barn løp inn i redsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 16-tida i dag ble mange Oslo-borgere i såkalt søndagsmodus forstyrret, og enkelte skremt, av lavtflygende F16-fly.

Dagbladet fikk umiddelbart flere telefoner og eposter fra bekymrede personer, og på Twitter var det flere som spurte hva som var på ferde. Enkelte spurte seg om det var en krig de ikke hadde fått med seg, mens andre rapporterte om barn som løp inn i redsel. Andre igjen, som Dagbladets Jan Omdahl, var mer underfundig: «To F-16 lavt over hustaket. Offentlig ærend, eller ureglementert hilsen til den nye sjefen, som bor rett oppe i veien her? #espenbartheide».

Politiet fikk også flere henvendelser. Og de kunne både berolige og forklare. Flyene var på ingen måte en hyllest til den nye forsvarsministeren.

- Det var en varslet overflyvning, i forbindelse med Universitetet i Oslos 200-årsjubileum. Det var flere som lurte på hva det var, og som synes det var mye lyd og at de fløy lavt, sier Reidun Lilleås, operasjonsleder i Oslo-politidistrikt.

Og overflyvningen var varslet, i hvert fall på 200-årsjubileumets Facebook-side:

«F-16 kommer til Blindern! Luftforsvaret hilser 200-års jubilanten med en overflyging kl 16, som start på Astrofestivalen nå på søndag. De stiller også med F-16-simulator og i tillegg vil flymedisinsk institutt holde åpent. Her blir det mye snacks for flyinteresserte.»

Talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant John Espen Lien, vedgår at de har fått mange henvendelser etter flystuntet i ettermiddag.

- Det dreier seg om spørsmål på hva det er for noe, hvorfor det flyr jagerfly over Oslo sentrum på en søndag. Det er ingen grunn til frykt, selv om jeg skjønner det er en uvanlig aktivitet, sier Lien til Dagbladet.

Han beklager hvis folk har blitt engstelige eller redde på grunn av oppvisningen.

- Vi må erkjenne at denne aktiviteten ikke har vært godt nok varslet, sier han.