Lavtrykk på rekke og rad

Den kommende uka blir mild og våt. Men statsmeteorolog Pernille Borander melder om et lyspunkt - for noen.

HØSTVÅTT: - Alle får littegrann, sier statsmeteorolog Pernille Borander om det milde, våte høstværet som nå står utenfor døra. Foto: Marit Hommedal / NTB

HØSTVÅTT: - Alle får littegrann, sier statsmeteorolog Pernille Borander om det milde, våte høstværet som nå står utenfor døra. Foto: Marit Hommedal / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vinteren» i Sør-Norge ble kortvarig.

- Det er tilbake til det vanlige høstværet, med lavtrykk på rekke og rad, sier statsmeteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Og det blir mildt igjen, tilføyer hun.

Snø-farevarsel

Borander snakker om en «ny værsituasjon», etter en kjølig periode både i nord og sør.

Det som kjennetegner den, er regn, vind og mildvær.

- Alle får littegrann. Nå er vi tilbake på lavtrykk inn fra havet, med mild luft og nedbør. Sør-Norge får en pause på fredag fra nedbøren, og kanskje noen solglimt, i nord vil det være ekstra ruskete med nedbør og snø i Finnmark.

Lengst nord er det sendt ut farevarsel for fredag, med 20-30 centimeter snø på 24 timer i områder over 200 meters høyde.

Regnvåt blanding

Særlig på Vestlandet øker vinden fra fredag kveld mot lørdag.

- Det begynner å roe seg i nord utover lørdagen, men da starter det i sør. Utover lørdag blir det en sørlig sterk kuling på kysten av Vestlandet, sier Borander.

På søndag regner hun med stiv kuling fra sør innover Oslofjorden, og regnet øker på i Sør-Norge. Fra seint på søndag og mandag melder lavtrykkene seg i nordlige deler av landet.

- Da vil det være en blanding av sludd og regn, sier hun.

Epsilon-faktoren

- Fra starten av neste uke ser det ut til at det ikke er så galt i nord, men det blir fortsatt pålandsvind og litt regn spesielt på Vestlandet.

Så melder enda et nytt lavtrykk seg. Det har opprinnelse i stormsenteret Epsilon som nå er ved Bermuda, men som beveger seg i retning Norge.

- Island og Storbritannia tar støyten av det, men det kan bli en del vind spesielt for Sør-Norge mot midten av neste uke, sier Borander.

Samtidig understreker hun at det så langt fram i tid er mer usikre prognoser - som blir ekstra usikre når det handler om tropiske stormer.

Både Meteorologisk institutt og Storm Weather Center melder om bra vær med solglimt på Nordvestlandet og i Trøndelag utover i neste uke.

Et slags lyspunkt

Ifølge Borander er det høstvær i negativ forstand som står foran oss nå.

- Ja, det tror jeg vi kan si, men for dem som synes det har begynt å bli litt kjølig er ikke vinteren her ennå.

- Er det et slags lyspunkt?

- Ja, på en måte, sier Pernille Borander med en liten latter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer