Langtidsvarslet:

Lavtrykkene står i kø

Det blir mye nedbør over hele landet.

MYE REGN: Store deler av landet vil få mye nedbør i helga og den kommende uka. Foto: Berit Roald / NTB
MYE REGN: Store deler av landet vil få mye nedbør i helga og den kommende uka. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Vi har lagt bak oss ei uke med dårlig vær i store deler av landet. Det ble utstedt gult farevarsel for kraftig vind i hele Sør-Norge og farevarsel for mye snø på vestlandet i Nord-Troms og i vestlige Finnmark.

Nytt væromslag

– I helga kommer det et nytt væromslag. Et lavtrykk fra vest vil føre med seg til dels mye vind, nedbør og mild luft over store deler av landet. Det aller meste kommer som regn, sier statsmeteorolog Pernille Borander til Dagbladet.

VÆRET: Meteorolog Bente Wahl advarer mot store forskjeller på veiene. - Har du sommerdekk bør du holde deg hjemme, sier hun. Vis mer

Mye vind

Østafjells vil vinden øke til sørvestlig frisk bris, på kysten stiv eller sterk kuling på lørdag. Søndag vil det roe seg noe, og det kan bli perioder med sol. På Vestlandet vil det bli vått og til dels mye vind. Sør for Stad vil det kunne bli sterk kuling og nær Stad full storm.

Fine skiforhold

– Det aller meste av nedbøren som kommer lørdag vil være i form av regn. Østafjells vil det komme som snø over 6 – 800 meters høyde. I Troms of Finnmark kan de vente seg opp mot 30 cm nysnø enkelte plasser, og det kan bli finere skiforhold mange plasser, sier Pernille Borander.

SKIFØRE: I Nord-Norge vil det komme opp mot 30 cm snø i helga, og temperaturen tilsier at den kan bli liggende slik at det blir bra skiføre flere steder. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX
SKIFØRE: I Nord-Norge vil det komme opp mot 30 cm snø i helga, og temperaturen tilsier at den kan bli liggende slik at det blir bra skiføre flere steder. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX Vis mer

Endelig mandag!

Været i neste uke blir i stor grad en videreføring av den situasjonen som blir i helga. Men, neste uke begynner med en dags pause, og det er all mulig grunn til å glede seg til mandagen.

– Mandag ser det ut til av lavtrykket slipper taket, og det kan bli en pausedag fra regnværet de aller fleste steder i landet. Men så kommer lavtrykkene igjen, som perler på en snor. Det blir mye innevær i hele perioden, sier statsmeteorolog Pernille Borander.

INNEVÆR: Store deler av landet må forberede seg på mye regn og da kan inneaktiviteter som dette være tingen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Modellklarert
INNEVÆR: Store deler av landet må forberede seg på mye regn og da kan inneaktiviteter som dette være tingen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Modellklarert Vis mer

Lavtrykkene fører til regn på Østlandet, Vestlandet eller Sørlandet. I Nord-Norge kan mye av nedbøren komme som sludd eller snø. Det blir ikke noe stor storm eller ekstremvær, men det er mange lavtrykk på gang.

Høytrykk på vei

– Det eneste lyspunktet i neste uke er at det ser ut til å komme et høytrykk inn over østlandsområdet mot slutten av uka. Prognosen er litt usikre, men hvis vi velger å være litt optimistiske kan det se lovende ut mot slutten av uka. Da vil det kunne bli sol og fint vær Østafjells, sier Borander til Dagbladet.

UVÆR: Uværet rammer flere steder i Norge, og dette er statsmeterolog Pernille Boranders budskap til. Vis mer

– Hvem blir værvinneren?

– Det er vanskelig å svare på. Jeg tror mitt svar må bli todelt. Den første værvinneren blir Troms og Finnmark som vil få stabile snøforhold og skiføre i helga. Den andre værvinneren må bli Østlandet som kan få sol og fint vær mot slutten av neste uke, sier Pernille Borander.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer