POLITIET: Seksjonsleder ved voldsavsnittet, Anne Alræk Solem, sier at den drepte og den siktede var på samme sosiale sammenkomst i Holmenkollen. Videoen er fra 2018. Reporter: Øystein Andersen. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Lavvo-drapet: - Tøft og utmattende

En latvier (39) må møte i Oslo tingrett tirsdag, tiltalt for å ha knivdrept en kollega på et julebord i en lavvo i Holmenkollen for to år siden.

Publisert
Sist oppdatert

Natt til 15. desember 2018, foran et titall sjokkerte kolleger på julebord, skal den drapstiltalte latvieren i 30-åra ha tatt opp en kniv fra arbeidsbeltet, og knivstukket og drept sin egne kollega, en polsk mann i 50-åra.

Nå, nesten to år seinere, møter han i Oslo tingrett tirsdag, tiltalt for drap.

Der vil han erkjenne straffskyld etter tiltalen, forteller hans forsvarer Bjørn Aksel Henriksen til Dagbladet.

- Utmattende

Advokatfullmektig Jakub Zasada representerer avdødes pårørende under rettssaken.

Familien ønsker ikke å kommentere saken før dommen er avsagt.

- Men situasjonen er og har vært tøff og utmattende for dem, sier Zasada til Dagbladet.

På vegne av familien vil han fremme krav om oppreisning.

Stusser over tidsbruk

På spørsmål til latvierens forsvarer Henriksen om de vil argumentere for at det er formildende omstendigheter i saken, svarer forsvareren:

- Det at tilståelsen kom raskt og at den er fastholdt, kan være formildende i straffeutmålingen. Samtidig stusser jeg over at det har tatt så lang tid å få saken opp for retten, og jeg tenker den burde ha vært oppe tidligere, kanskje allerede i desember i fjor, sier Henriksen til Dagbladet.

- Hvordan har din klient det nå?

- Det er jo klart verst for den som mistet livet og hans etterlatte, men for min klients del synes han jo at det er en tragisk situasjon å være i, svarer forsvarer Henriksen.

Forsvareren til latvieren forteller at både tilståelsen og det faktum at det har tatt lang tid å få saken opp for retten, begge kan være formildende for straffeutmålingen.

- Tilståelsen kom rask

Tidligere dømt

Drapet fant sted i Skiforeningens utleie-lavvo på Lille Gratishaugen ved hoppanlegget i Holmenkollen, og skjedde etter at selve festen var over i 02.30-tida.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal latvieren, en snekker, ha dratt fram en arbeidskniv fra beltet, stukket den avdøde i øvre delen av kroppen og deretter lagt kniven tilbake i beltet.

Den latviske mannen i 30-åra er bosatt på Hamar, og er tidligere dømt før knivtrusler.

- Fryktelig

Dagen etter drapet, intervjuet Dagbladet lederen for den aktuelle bedriften om hendelsen.

- De ansatte har det tungt. Det er en alvorlig hendelse. Vi er selvfølgelig i sjokk. Vi er sterkt preget av det som har skjedd. Vi kjenner våre ansatte godt. Dette er fryktelig, sa bedriftslederen da.

Det er satt av tre dager til behandling av saken i Oslo tingrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer