Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lawrence ble funnet uskyldig etter 31 år i fengsel - fikk 650 kroner i kompensasjon

- Jeg ser med stor bekymring på hvordan dette blir håndtert. 

LØSLATT ETTER 31 ÅR: Lawrence McKinney (61) ble i 2009 løslatt etter nye DNA-tester. Nå kjemper han for millionkompensasjon. Foto: Innocence Project
LØSLATT ETTER 31 ÅR: Lawrence McKinney (61) ble i 2009 løslatt etter nye DNA-tester. Nå kjemper han for millionkompensasjon. Foto: Innocence Project Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 61 år gamle Lawrence McKinney fra Tennessee, ble i 1978 funnet skyldig i voldtekt og ran.

Som 22-åring ble han dømt til 100 års fengsel. Etter at det ble gjennomført nye DNA-prøver, ble McKinney funnet uskyldig i 2008. Året etter ble han løslatt, skriver CNN.

Det medførte en kompensasjon fra Tennessee Department of Corrections, på 75 dollar - tilsvarende 650 norske kroner.

- Jeg hadde ingen identifikasjonspapirer, så det tok meg tre måneder å få pengene, forteller 61-åringen til CNN.

Kan få én million dollar

Nå jobber han med å bli renvasket. Dersom guvernøren i delstaten velger å renvaske ham, har han også rett til å søke om kompensasjon på én million dollar.

Journalist Jared Felkins, som jobber for avisa Lebanon Democrat i Tennessee, har blant annet opprettet en underskriftskampanje, som hittil er signert av over 11 000 personer.

«Det finnes fortsatt et betyngende, juridisk steg i McKinneys vei til frihet: Å bli renvasket. Med det kommer en endelig frifinnelse av navnet hans og en sjanse til å få kompensasjon for tida han har tilbrakt i fengsel. Bare en guvernør kan renvaske en person, og McKinneys søknad om å bli renvasket er foreløpig i hendene til guvernør Haslam», skriver Felkins.

Stemte mot

Etter å ha mottat McKinneys søknad, ble det i slutten av september gjennomført en høring i delstaten. Der konkluderte løslatelseskomitéen med at de ikke ville anbefale guvernøren å renvaske 61-åringen.

Avgjørelsen var enstemmig, og komitéen argumenterte med at de ikke var sikre på at McKinney er uskyldig.

- Vi kommer til å gå til guvernøren, vi kommer til å spørre ham om å renvaske denne mannen. Guvernøren er ikke bundet til komitéens avgjørelse og jeg den offentlige støtten McKinney har fått er overveldende, uttalte David Raybin, en av McKinneys advokater, til lokalavisa The Tennessean i slutten av september.

Og komitéens konklusjon førte til at McKinneys advokater tok kontakt med guvernøren og ba ham om å ta en avgjørelse på egenhånd. De skrev blant annet at dette var ulikt alt annet som har skjedd i løpet av flere tiår.

- Jeg ser med stor bekymring på hvordan dette blir håndtert. Jeg har bedt forskere ta en titt på hvilke stater som gjør dette raskere og bedre. Uavhengig av hvordan denne saken går, er vi nødt til å se på dette juridisk, sier Mark Pody, republikaner og medlem av Representantenes hus i delstaten, til The Tennessean.

Guvernøren har nå tre mulige valg: Han kan renvaske McKinney, han kan ikke renvaske ham, eller ikke ta stilling til spørsmålet i det hele tatt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!