Laxmi (18) gjorde noe helt uvanlig da hun fikk vite at hun var giftet bort

Hun nektet å finne seg i det.

ANNULLERTE EKTESKAPET: 18-åringen Laxmi Sargara fant tidligere denne måneden ut at hun hadde vært gift i 17 år. Foto: AFP/STR/NTB Scanpix
ANNULLERTE EKTESKAPET: 18-åringen Laxmi Sargara fant tidligere denne måneden ut at hun hadde vært gift i 17 år. Foto: AFP/STR/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

18 år gamle Laxmi Sargara fra delstaten Rajasthan nord i India fikk nylig barneekteskapet sitt annullert, trolig som den første i India, skriver BBC News India.

Da Laxmi var ett år gammel giftet hun seg med treåringen Rakesh.

Laxmi vokste opp i sin egen familie, uten å vite at hun var gift. Det fant hun først ut tidligere denne måneden, da svigerfamilien kom for å hente henne så hun kunne starte livet som Rakesh' kone.

Ulovlig, men vanlig Barneekteskap har vært ulovlig i India siden 1929, da de innførte en regel som sa at jenter ikke kunne gifte seg før fylte 14 år. I 1978 hevet de denne grensen til 18 år for jenter og 21 år for gutter. Likevel er det fremdeles vanlig flere steder i landet, særlig på landsbygda og i fattigere strøk.

Laxmi ble ikke glad da hun fant ut at hun var gift, og fortalte det til foreldrene sine. De var ikke enige med henne så hun søkte hjelp hos en lokal privat interesseorganisasjon, Sarathi Trust, i byen Jodhpur, ifølge det franske telegrambyrået AFP.

- Hun var deprimert. Hun likte ikke gutten, og var ikke klar til å gjøre som foreldrene hadde bestemt, sa Kriti Bharti i Sarathi Trust til AFP.

- Dette er det første eksempelet vi har på at et barneekteskap blir annullert. Vi håper andre blir inspirert til å gjøre det samme, forteller Bharti.

Mange barnebryllup Først ønsket Rakesh å fortsette ekteskapet, men ombestemte seg etter samtaler med Sarathi Trust. Både Laxmi og Rakesh signerte på at ekteskapet skulle annulleres.

En journalist fra Jaipur, Narayan Bareth, forteller at en fersk undersøkelse viser at ti prosent av jentene i Rajasthan gifter seg før de har fylt 18 år.

Det har vært flere tilfeller av at unge jenter nekter å gifte seg, men dette er sjeldent, forteller journalisten.

Ifølge Unicef skjer 40 prosent av barneekteskapene i India, selv om det gjøres en innsats for å stoppe praksisen. 47 prosent av gifte kvinner i India inngår ekteskap før fylte 18 år.