Laylah (5) ble skutt og drept - organdonasjon ga liv til andre

- Hun lever videre ved å gi andre liv, sier politimester.

 HJERTE-DONOR:  Hun ble drept, men ga liv til andre. Foreldrene til Laylah Petersen (5) valgte organdonasjon etter at en tragisk skyteepisode tok livet av deres datter. Foto: Ap
HJERTE-DONOR: Hun ble drept, men ga liv til andre. Foreldrene til Laylah Petersen (5) valgte organdonasjon etter at en tragisk skyteepisode tok livet av deres datter. Foto: ApVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag ble Laylah Petersen (5) skutt og drept mens hun satt på fanget til sin bestefar.

Ut av intet ble huset hun og bestefaren oppholdet seg i, beskutt. Den tragiske hendelsen skjedde i Milwaukee i den amerikanske delstaten Winsconsin. Det skriver nyhetsbyrået Ap.

Kule kom gjennom veggen Bestefaren kom fra episoden uten skader. Den fem år gamle jenta ble truffet i hodet av en kule som kom gjennom veggen. Hun døde senere av skadene.

Den tragiske historien har opprørt mange i den amerikanske storbyen, men har nå fått en rørende vri: hjertet til den lille jenta har blitt donert bort, og kommer til å gi liv til noen andre.

Det opplyste Milwaukee-politiet og familien til Laylah Petersen under en pressekonferanse.

- Hun kommer for alltid til å være i våre hjerter på samme måte som hennes hjerte kommer til å være i noen andre, sa politimester Edvard Flynn.

Kan ha skutt på feil hus Foreløpig har ikke politiet pågrepet noen i saken.

- Men vi kommer ikke til å hvile før vi har bragt gjerningspersonene for retten, sa Flynn.

Det er ifølge politiet usikkert hvorfor akkurat huset til Laylah Petersen besteforeldre ble beskutt. En teori er at gjerningspersonene skjøt på feil hus, men under pressekonferansen understreket politiet at de jobber med flere teorier.

Flere sier nei i Norge I Norge er antall norske organdonorer på vei ned. En av grunnene er at flere pårørende sier nei til donasjon. Det skrev Stavanger Aftenblad tidligere i år.

- Aktuelle organdonasjoner oppstår som regel i akutte og kritiske situasjoner, hvor det ofte kan bli for mye for pårørende å ta stilling til donasjonsspørsmålet. Avdødes pårørende sier gjerne nei til organdonasjon fordi de er usikre på hva avdødes standpunkt var. I tillegg vet de kanskje for lite om temaet, sa Hege Lundin Kuhle, daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon da.

Ved utgangen av 2013 sto 365 norske pasienter på venteliste for å få nye organer. Det ble utført 469 organtransplantasjoner i Norge i fjor, ni flere enn året før. Behovet for nye organer øker stadig.

Norske organdonorer er de eneste i Skandinavia som ikke står oppført i registre. Derfor må du selv informere pårørende om at du ønsker å være organdonor, slik at dette kan formidles videre til helsepersonellet.