Le Monde: Frankrike driver med enorm dataovervåkning

På lik linje med amerikanske NSA.

DRIVER MASSIV OVERVÅKNING: Ifølge Le Monde skal Frankrikes etterretningstjeneste DGSE drive med massiv dataovervåkning fra hovedkvarteret (avbildet) i Paris. Foto: AFP/MICHEL CLEMENT/NTB Scanpix
DRIVER MASSIV OVERVÅKNING: Ifølge Le Monde skal Frankrikes etterretningstjeneste DGSE drive med massiv dataovervåkning fra hovedkvarteret (avbildet) i Paris. Foto: AFP/MICHEL CLEMENT/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frankrikes etterretningstjeneste DGSE driver med storskala overvåkning av PC- og teledata på lik linje med det amerikanske PRISM-programmet, som ble avslørt av spionsiktede Edward Snowden.

Utenfor lov og tilsyn Det er den franske avisa Le Monde som avslører dette, og skriver at etterretningstjenesten jobber utenfor loven og uten noen form for tilsyn.

Andre sikkerhetstjenester i landet skal ha hemmelig tilgang til materialet, som skal ligge lagret på en «superdatamaskin» over tre kjelleretasjer på GDSEs hovedkvarter i Paris, skriver BBC.

Det er uklart om DGSEs overvåkning går like langt som amerikanske PRISM. Ifølge Le Monde skal deres analyser konsentrere seg om såkalt «metadata» - altså ikke innholdet av e-poster og annen kommunikasjon. Men det avslører likevel hvem som snakker til hvem, hvor og når.

Vil avsløre terrorceller Til tross for at eksperter sier at operasjonen er i gang for å avdekke potensielle terrorceller, skriver Le Monde at enhver kan til enhver tid bli spionert på.

Avsløringene kommer til tross for at den franske regjeringen har gått hardt ut mot de amerikanske avsløringene fordi det kom fram at USA også har spionert på offisiell kommunikasjon i EU.

Storavisa New York Times bemerker at den franske kritikken mot PRISM stiller seg i et annet lys etter Le Mondes avsløringer.

Selv om franske myndigheter ikke har kommentert saken, sier kilder at det er en forskjell på overvåkningsprogrammene, og hevder at de ikke spionerer på den amerikanske ambassaden i Paris.

BBC skriver at den britiske etterretningstjenesten GCHQ også skal ha en liknende datainnsamlingsoperasjon, i tett samarbeid med amerikanske NSA.