LE PEN FOR PRESIDENT: Patrick Schumacher (67) har i år stemt på ytre-høyre-kandidat Marine Le Pen. - Mange gjør det, de tør bare ikke si det. Jeg håper hun blir vår president, sier gateselgeren, som har solgt smykker og nøkkelringer foran Montmartre i 42 år. Alle foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LE PEN FOR PRESIDENT: Patrick Schumacher (67) har i år stemt på ytre-høyre-kandidat Marine Le Pen. - Mange gjør det, de tør bare ikke si det. Jeg håper hun blir vår president, sier gateselgeren, som har solgt smykker og nøkkelringer foran Montmartre i 42 år. Alle foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Presidentvalget i Frankrike 2017:

- Le Pen for president! Folk stemmer på henne, men tør ikke si det

Gateselger Patrick Schumacher (67) stemmer stolt på Marine Le Pen idet drøye 65 prosent av franskmennene har stemt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MONTMARTRE, PARIS (Dagbladet): Så er det franske valget nær over. Om tre timer stenger valglokalene og Frankrike skal få sin nye president.

Klokka 17 har 65,30 prosent av de 47 millioner stemmeberettigede franskmennene stemt, ifølge det franske innenriksdepartementet. Det er nær ti prosent mindre enn i 2007 - og nær sju prosent mindre enn valget for fem år siden.

Men dette tallet kan endre seg, da mange franske velgere protest-velger med å stemme etter klokka 17. Dette for å vise Macron at de stemmer mot Le Pen - og ikke for Macron.

- Feige franskmenn

67-årige Patrick Schumacher troppet opp i valglokalene i dag tidlig, og ga stemmen sin til Marine Le Pen, kandidaten for ytre høyre.

- Alle vanlige franskmenn er misfornøyde med dagens system. Vi trenger noe nytt, og derfor stemte jeg Marine Le Pen. Mange gjør det, men tør ikke fortelle det. De er feige, sier han, mens han lager nøkkelringer i alle mulige farger.

- Du vet at folk sier at de ikke stemmer på Le Pen, mens de i virkeligheten gjør det. Macron er kapitalistens mann, laget av eliten og mediene. Vi vil ikke ha en nikkedukke som han, sier Frankrikes Schumacher.

Macron favoritt

STEMMER IKKE: Francoise Pocachard og professor David har dagen fri, siden de ikke støtte noen av de to franske presidentkandidaten. - De er pest og kolera. Vi stemmer ikke i protest, sier de to.
STEMMER IKKE: Francoise Pocachard og professor David har dagen fri, siden de ikke støtte noen av de to franske presidentkandidaten. - De er pest og kolera. Vi stemmer ikke i protest, sier de to. Vis mer

En hel verden følger spent med på dagens franske valg. Sentrumskandidaten Emmanuel Macron ledet med 61 mot 39 prosent på de siste målingene.

Han har også fått flest stemmer i Canada, USA og i de oversjøiske franske fylkene, ifølge belgiske La Libre, som alltid har valgresultatene først, siden franske medier har forbud mot publisering av resultater før klokka 20 i kveld.

Belgiske medier: Macron leder

Men det er langt fra sikkert at gateselger Schumacher får rett. Ifølge belgiske Le Soir, viser valgdagsmålinger at Macron leder med 60 prosent. Men klokka 16.50 i ettermiddag melder de at antallet blanke stemmer stiger, som er en fordel for Marine Le Pen og hennes ivrige velgere.

- Valget handler om pest og kolera. Begge kandidatene er like ille, så vi har fri i hele dag. Vi kan ikke stemme på noen av kandidatene, forteller vennene David (pensjonert professor) og Francoise Pocachard (oversetter).

DETTE STEMMER VI: Valget er i gang over hele Frankrike, og stemmetallene fra den ferske målingen viser at det er et oppmøte på 28 prosent. Det er mindre enn ved forrige valg. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ønsker revolusjon

- Men det kan bety Le Pen som president? lurer Dagbladet.

- Jaja, hvis det blir Marine, vil hele Frankrike mobilisere og fjerne henne om fem år. Macron er en del av etablissementet, og dermed ikke gjøre noen endringer i Frankrike. Vi trenger en slags revolusjon, sier de to samstemt.

De aller fleste Dagbladet har pratet med den siste uka, sliter med å stemme på Emmanuel Macron. Ordene «bankmann og nikkedukke» er de som går igjen. Spesielt taxisjåfører synes å være kritiske.

KANDIDAT: Den populistiske og nasjonalistiske Marine Le Pen (48) skal kjempe mot Emmanuel Macron om å bli Frankrikes neste president. Lederen for det franske politiske partiet Front national. Men hvem er egentlig Marine Le Pen? Video: CNN Vis mer

- Du vet det at Frankrike styres av sionistene. Jeg er fra Tyrkia, men har fransk statsborgerskap. Alle som meg vil ha en ordentlig franskmann som president. Ikke en person som er skapt av storkapitalen og sionistene. Vi stemmer på Le Pen, og vi er mange, sier en taxisjåfør i formiddag.

Går for Macron

Men i Marais-nabolaget i Paris er stemningen en helt annen. Her er det Emmanuel Macron som får innbyggernes stemmer, og de er ganske så entusiastiske der de går inn i valglokale nummer 12, i Rue des Archives.

- Vi har stemt på Macron i begge valgomgangene. Fordi han er en ung, veltalende mann som forhåpentlig er den som kan samle Frankrike igjen. Vi har vært delt alt for lenge, sier Fabien Havard.

Kona Stephanie nikker. Macron-entusiast på sin hals.

- Du vet, vi må flytte fra Frankrike om Le Pen vinner, ler hun.

Delt i to

Årets presidentvalg har vist et Frankrike som er delt i to. Under første valgomgang fikk Marine Le Pen bare fem prosent av stemmene i hovedstaden Paris, mens hun gjorde brakvalg i den nordøstlige delen av landet, i tillegg til i sørøst.

Hjemmesitterne som kan avgjøre valget. Om de blir for mange, kan Marine Le Pen vinne valget fordi hennes velgere går til valgurnene.

- Å stemme Macron blir en stor, bitter pille å svelge for mange, som betyr at mange vil finne en «god unnskyldning» til å droppe å stemme. Som igjen kan gjøre Le Pen til president, sier Serge Galam, professor ved prestisjeuniversitetet SciencesPo.

Klokka 20, når valglokalene stenger, kommer der første offisielle valgdagsmålingene. Men hvis mange av de 47 millioner stemmeberettigede franskmennene velger å sitte hjemme, kan det hende at det først mandag blir klart hvem som blir Frankrikes nye president.