GÅR AV: Den franske presidentkandidaten Marine Le Pen gir midlertidig fra seg ledervervet i høyrepopulistiske Front National. Foto: Charles Platiau/ Reuters
GÅR AV: Den franske presidentkandidaten Marine Le Pen gir midlertidig fra seg ledervervet i høyrepopulistiske Front National. Foto: Charles Platiau/ ReutersVis mer

- Le Pen går midlertidig av som leder for Front National

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske presidentkandidaten Marine Le Pen gir midlertidig fra seg ledervervet i høyrepopulistiske Front National, skriver NTB.

I et TV-intervju mandag begrunner hun avgjørelsen med at hun vil heve seg over partipolitikken fram mot andre omgang i presidentvalget.

- Jeg ikke lenger president i Front National. Jeg er presidentkandidaten, sa Le Pen, på fransk TV.

- Lettere å utvide

Det er uklart hvor stor politisk betydning beslutningen har, og andre franske presidentkandidater har gjort det samme ved tidligere valg, ifølge NTB.

Le Pen har imidlertid også tidligere gjort forsøk på å distansere seg fra sitt eget parti, som tidligere ofte ble anklaget for rasisme og antisemittisme. Da hun presenterte valgprogrammet sitt i februar, la hun vekt på at programmet ikke var partiets, men hennes eget.

KANDIDAT: Den populistiske og nasjonalistiske Marine Le Pen (48) skal kjempe mot Emmanuel Macron om å bli Frankrikes neste president. Lederen for det franske politiske partiet Front national. Men hvem er egentlig Marine Le Pen? Video: CNN Vis mer

- Nå blir det lettere for Le Pen å utvide sin velgerbase, sa statsviteren Marie Demker ved Göteborgs universitet til den svenske avisa Dagens Nyheter etter at Le Pen sa hun går av som partileder.

Suspenderte faren

Marine Le Pen ble valgt til leder av Nasjonal Front i 2012, og i 2015 fikk hun faren suspendert fra partiet etter at han kom med en rekke antisemittiske uttalelser. Deriblant nærmest avkreftet han at holocaust fant sted.

Med faren ute av partiet, startet Marine Le Pen ryddejobben internt i partiet, for å renvaske Nasjonal Front som et brunt rasistparti: Ut med holocaust-benektere, rasister og andre som hadde uttalt seg for ekstremt.

Men bruddet med faren var langt fra enkelt. Le Pen beskrev feiden med sin far som «den vanskeligste tida i livet mitt, med unntak av fødslene», ifølge The Guardian.

- Liten sjanse

Eksperter levner Le Pen liten eller ingen sjanse til å vinne runde to i presidentvalget i Frankrike. Ifølge flere meningsmålinger ligger sentrumskandidaten Emmanuel Macron an til å seire med over 60 prosent av stemmene. Velgere som stemte på andre kandidater i første runde, ventes å strømme til ham i det avgjørende slaget.

Men utfordreren på ytre høyre fløy har ikke gitt opp. Nå har hun tolv dager på seg til å hamre løs på Macron før annen valgomgang søndag 7. mai.

– Det blir en veldig hard valgkamp. Le Pen kommer til å gå til frontalangrep på Macron, spår forsker Pernille Rieker ved NUPI.

Rieker har ingen tro på at Le Pen kan vinne. I så fall må det skje noe helt uforutsett i løpet av de neste to ukene, mener hun.

(NTB/Dagbladet)