SMELL: EU-domstolen mener at tidligere presidentkandidat Marine Le Penhar misbrukt EU-midler. Foto: AFP/ Frederick Florin.
SMELL: EU-domstolen mener at tidligere presidentkandidat Marine Le Penhar misbrukt EU-midler. Foto: AFP/ Frederick Florin.Vis mer

EU-domstolen:

Le Pen må tilbakebetale nær 3 millioner kroner i EU-midler

Den franske ytre høyrepolitikeren anker kjennelsen.

EU-domstolen har fastslått at den franske ytre høyrepolitikeren Marine Le Pen må tilbakebetale nær 3 millioner kroner i EU-midler.

Beslutningen er i tråd med EU-parlamentets krav fra 2016. Le Pen avviste kravet og anket saken til EU-domstolens første instans.

Le Pen er tidligere presidentkandidat og leder av partiet Nasjonal samling, som tidligere het Nasjonal front.

Anklagene går ut på at hun har misbrukt EU-midler som skulle brukes til å lønne en medarbeider i forbindelse med arbeid hun utførte som EU-parlamentariker. Pengene skal i stedet ha gått til partiarbeid i Frankrike.

Tirsdag kom EU-domstolen fram til at Le Pen må betale tilbake nær 300.000 euro, tilsvarende 2,84 millioner kroner, til EU-parlamentet, ifølge avisen Le Monde.

Le Pen varsler at hun vil anke kjennelsen til en høyere instans i EU-domstolen.

– Denne avgjørelsen er ikke basert på innholdet i saken, men på et prosedyreaspekt. Vi kommer til å anke avgjørelsen, sier hun.

EU-domstolen mener at Le Pen ikke har greid å bevise at medarbeideren utførte noe som helst arbeid knyttet til Le Pens rolle som EU-parlamentariker.

Ifølge en kilde i EU-parlamentet har man allerede greid å inndrive 60.000 euro ved å holde tilbake deler av lønningen hennes.

Le Pen var medlem av EU-parlamentet fra 2009 til 2017.