Le Pen: Valget i Italia kan føre til slutten på EU

Europaskeptikere er spådd å gjøre det bra.

OPTIMISTISK: Franske Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen. Foto: Jacques Demarthon / AFP / NTB Scanpix
OPTIMISTISK: Franske Nasjonal Fronts leder Marine Le Pen. Foto: Jacques Demarthon / AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget i Italia 4. mars kan sette fortgang i avviklingen av dagens EU, mener Marine Le Pen, leder for det franske ytre-høyre-partiet Nasjonal front.

Det er ventet at europaskeptikere vil gjøre et bra valg.

- De kan helt opplagt markere starten på et nytt Europa og utgjøre ytterligere bevis på at folk er motstandere av EU slik unionen er i dag, sier hun til avisen Corriere della Sera tirsdag.

I intervjuet sier hun at hun ønsker et løsere EU, en «union av europeiske land», som hun kaller det.

Le Pens allierte i Italia er det innvandringsfiendtlige partiet Lega Nord. I intervjuet sier hun at hun også er enig i flere av forslagene fra den populistiske Femstjernersbevegelsen (M5S).

- Vi har ingen formelle bånd til dem, men de er alle del av den samme dynamiske utviklingen, som går ut på å stille spørsmål ved dagens EU som forsvares av Emmanuel Macron og Angela Merkel, sier Le Pen, med henvisning til den franske presidenten og den tyske statsministeren.

Ifølge meningsmålinger kan M5S, Lega Nord og et annet ytre høyre- og euroskeptisk parti, Italias brødre (Fratelli d'Italia), til sammen vinne over 45 prosent av stemmene i det kommende valget.

M5S og Lega Nord har nylig begynt å myke opp sin EU-motstand ved å gå tilbake på tidligere løfter om å gjennomføre folkeavstemning om å tre ut av eurosonen. M5S nekter samtidig å inngå i koalisjonssamarbeid med andre partier.

Både Lega Nord og Fratelli d'Italia er del av den samme konservative koalisjonsblokken som ledes av tidligere statsminister Silvio Berlusconi.

(NTB)