Led av anoreksi - ble behandlet med dildo

Legebesøk ble til sexbesøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er den 50-årige danske legen tiltalt for overgrep på sine pasienter på en rekke punkter. I alt fem kvinner som skulle behandles for anoreksi gjennom Rikshospitalet har gått til rettsak mot legen, som i øyeblikket pågår i rettslokalene i Fredriksberg i København.

I dag forklarer en 27-årig kvinne seg om hvordan legen forgrep seg på henne ved et hjemmebesøk. Hun fikk i november 2010 besøk av legen som utviklet seg i en helt annen retning enn den tradisjonelle behandling av anoreksipasienter.

Tok bilder av kvinnene
Forut for hjemmebesøket hadde legen, på samme måte som han hadde gjort med sine andre kvinnelige pasienter, tatt bilder av kvinnene. Bilder som var zoomet inn på kvinnenes kjønnsorgan, bryster og avspeilet henne naken i mange posisjoner. Da legen dukket opp i kvinnens leilighet hadde han i tilegg med seg to dildoer, som også skulle brukes under behandlingen av kvinnen.

Ifølge tiltalen har den siktede legen truet med og offentliggjøre nakenbildene han tidligere hadde tatt av pasienten, hvis hun ikke kledde seg naken da han var på hjemmebesøket. Dette resulterte i at han tok nye nakenbilder av kvinnen i hennes leilighet.

Tvang seg til sex
Da legen var i kvinnens leilighet tvang han henne til forskjellige former for sex. Han førte dildoene inn i kvinnens og befølte henne flere steder på kroppen. Kvinnen protesterte flere ganger, men fikk da bare beskjed om at det var han som var legen.

Tidligere i uken kom det frem at behandlingen med dildoene eller de pornografiske bildene ikke er journalført eller diskutert med de andre legene fra Rikshospitalets Anoreksiavdeling - blant annet fordi han visste at «behandlingen var kontroversiell».

- Vi hadde avtalt at jeg skulle ta med en dildo. Jeg var i en butikk og kjøpte to dildoer. Det finnes ingen andre legeinstrumenter som er egnet for å arbeide med kjønnsorganer. Hun hadde et vanskelig forhold til sitt kjønnsorgan og derfor valgte jeg å jobbe med dildoer, forklarte den 50-årige legen i retten på aktor Maria Cingaris spørsmål hvorfor en anoreksipasient skulle behandles med dildoer.

Gikk til politiet
Etter hjemmebesøket hos kvinnen sendte legen flere tekstmeldinger til den 27-årige kvinnens telefon med ordlys som; «Vi må snakke sammen», «Jeg må vite hvordan du har det», «Du må snakke med meg». Ifølge mannens forklaring gjorde han dette fordi han følte at «kvinnen ikke var helt normal». Aktor i saken hevder på sin side at legen gjorde det fordi han var redd for at kvinnen skulle gå til politiet - noe hun gjorde like etter at dette hadde hendt.

I dag avga den 27-årige kvinnen sin egen forklaring i retten om hva som skjedde i hennes leilighet i november i fjor.

Desperat og deprimert
- Jeg vurderte å hoppe fra verandaen for å rømme fra legen, sa kvinnen i retten i dag. Hun fryktet at anoreksien vill ta livet av henne og var desperat og deprimert. Av legen fikk hun vite at det ikke var noen mulighet for behandling på sykehuset på grunn av dårlige budsjett og nedskjæringer. Han fortalte at hennes eneste mulighet var om han behandlet henne privat i hennes bopel.

Var redd
- Jeg hadde ikke noe valg. Jeg var redd og jeg kan godt se at situasjonen kan se selvforskyldt og merkelig ut. Jeg ante ikke hvordan jeg skulle komme meg ut av situasjonen og vurderte å hoppe ut fra verandaen, forklarte kvinnen i retten mens hun hele tiden satt med ryggen mot den 50-årige legen.

Dagen etter brøt kvinnen sammen overfor en venninne og gikk til politiet. Etter dette har fire andre kvinnelige pasienter stått frem med anklager om overgrep fra legen, som har jobbet på Rikshospitalet siden 2005.