Leddbussene kommer seg ikke fram i snøværet

- Ikke valgt for snøvær, sier direktøren i Sporveisbussene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går var det ikke bare leddbussene til Sporveisbussene som sleit med å komme seg fram i snøværet i hovedstaden. Problemet er bare at leddbussene har enda større problemer enn andre med å komme seg fram når det snør.

- Det er rimelig klart at leddbusser er dårligere enn vanlige busser med å komme seg fram når det er snøvær, og forklaringen på det er ganske enkel. Leddbussene har bare drivkraft på én aksel og skal trekke en 18 meter lang buss. Vanlige busser har også drivkraft på én aksel, men en standardbuss er 12 meter lang. Det betyr at leddbussene må dra 50 prosent mer med samme kraft, forteller administrerende direktør i Sporveisbussene, Tore Berg, til Dagbladet.no.

Sklei ut i morges

Men selv om snøen fortsatt laver ned over hovedstaden i dag, er ikke problemene i nærheten av hva det var i går. Selv om leddbussene som trafikkerer linje 37 sto i lange køer ved endestasjonen på Teknisk Muesum i morges.

Grunnen var selvfølgelig at en leddbuss hadde sklidd av veien, og sperret for alle de andre leddbussene på strekningen. Og fordi leddbussene er såpass mye lengre enn andre busser, blir konsekvensene større forsinkelser og uforutsigbarhet i rutetider når det oppstår problemer i trafikken.

- Det er leddbusslinjene som har størst problemer med når det snør, og det er de som har størst vanskeligheter med å komme seg fram i trafikken om det oppstår problemer. Jeg har ikke noen statistikk foran meg, men det er vårt bestemte inntrykk at det er leddbussene som er mest forsinket når det er snø, sier Berg.

Ikke valgt på grunn av væregenskapene

Av og til har Sporveisbussene satt inn mindre busser på strekninger de vet er trange og vanskelige for leddbussene å komme seg fram på. Men det er ikke aktuelt å erstatte leddbussene med vanlige busser når været er slik at de vet det kan by på problemer for de lengste bussenen.

TAKLER IKKE SNØVÆR: Leddbussene til Sporveisbussene i Oslo kommer seg ikke fram når det laver ned. Her står en av dem fastkjørt ved Teknisk Museum i Oslo i morges. Foto: Frode Svane
TAKLER IKKE SNØVÆR: Leddbussene til Sporveisbussene i Oslo kommer seg ikke fram når det laver ned. Her står en av dem fastkjørt ved Teknisk Museum i Oslo i morges. Foto: Frode Svane Vis mer

- Nei, det har vi ikke nok busser til å gjøre, forteller Berg.

På dager med mye snø kan det være greit å følge sporveisbussdirektørens råd om du ikke vil komme alt for sent på jobb:

- Rådet må være å påregne lenger reisetid, fordi du kan oppleve at det tar lenger tid før bussen kommer, at den kommer på tilfeldige tidspunkt, og at det tar lenger tid å kjøre til bestemmelsesstedet ditt, sier Berg.

Om det er noen trøst vinterstid, innrømmer i hvert fall direktøren at det ikke er fremkommeligheten som gjør at sporveien holder fast på bussene med flere seter.

- Vi har ikke valgt leddbusser for å komme fram i snøværet, nei, ler Berg.

Og håper på bedre vær.

HER STÅR DEN: Leddbussen som skled av veien ved Kjelsås Stasjon i morges skapte trafikkaos for morgentrafikkantene.