Russland

Ledelsen frikjent etter fengselstortur

Tretten betjenter i det russiske fengselet er funnet skyldige, mens ledelsen går fri etter den brutale behandlingen av en fange i 2018.

BLIR SLÅTT: Video av en russisk fange som blir torturert i fengsel har vekket sterke reaksjoner i Russland. Video: Novaya Gazeta Vis mer
Publisert

Det skapte store bølger i Russland og sterke krefter tok til orde for reform av fengselsvesenet da den uavhengige avisa Novaya Gazeta sommeren 2018 publiserte urovekkende bilder av en fange som ble torturert i et russisk fengsel.

Nå har en russisk domstol frikjent den tidligere fengselssjefen og hans nestkommanderende for ugjerningene som fant sted i fengselet i den russiske byen Jaroslavl, skriver BBC.

Tretten tiltalte betjenter ble funnet skyldige i torturen, og fikk fengselsstraffer på mellom tre og fire år.

Saken fikk enorm oppmerksomhet etter at det ble offentliggjort videoopptak av den brutale torturen fangen Yevgeny Makarov ble utsatt for i fengselet IK-1, nord for Moskva.

ALVORLIGE ANKLAGER: Under dekke av å være fugletitter, tok Expressen og Dagbladet seg inn blant stammefolk sør i Etiopia. De anklager fredsprisvinner Abiy Ahmeds sikkerhetsstyrker for å sta bak tortur, drap og voldtekter i området. En rekke forskere har også advart om brutale forhold for stammefolket. Video: Expressen Vis mer

«Pedagogisk arbeid»

Makarov ble, ifølge Radio Free Europe Radio Liberty, dømt til seks år og 10 måneder for voldelig ran i 2011. Han ble løslatt 2. oktober 2018.

Ifølge domstolskilder sitert av russiske medier, er nå den tidligere fengselssjefen Dmitry Nikolaev og hans nestkommanderende Igit Mikhailov frikjent på alle punkter.

Aktoret skal umiddelbart ha ytret at de vil anke.

Ifølge den Moskva-baserte rettighetsgruppa Public Verdict Foundation skal fengselsansatte ha uttalt at Dmitry Nikolaev og Igit Mikhailov hadde vært klar over torturen av Yevgeny Makarov og referert til den brutale behandlingen som «pedagogisk arbeid».

Fengselslederne selv har nektet straffskyld.

NEKTET Å SVARE: Da fredsprisvinner Abiy Ahmed ankom Oslo mandag kveld, nektet han å svare på Dagbladets spørsmål om hans regjering er ansvarlig for tortur og drap i det sørlige Etiopia. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Vitnet mot kolleger

Blant dem som ble funnet skyldige i maktmisbruk, fikk en fengselsbetjent som, ut fra videobildene, slo Makarov gjentatte ganger den strengeste fengselsstraffen på fire år og tre måneder.

En annen profilerte fengselsbetjent i saken ble i januar i år dømt til fire år i fengsel.

Han hadde erkjent straffskyld og gikk med på å vitne mot sine kolleger.

Noen av de som ble funnet skyldige torsdag ble umiddelbart løslatt på grunn av tida de satt i varetekt før rettssaken, skriver BBC.

FRA INNSIDEN AV «SKREKKHUSET»: Denne jenta er ifølge flere amerikanske medier 17-åringen som varslet politiet om forferdelige leveforhold. 14. januar i år ble tretten barn reddet ut av et hjem i California. De var alle underernærte, og foreldrene ble siktet for blant annet flere tilfeller av mishandling og tortur. Video: KCAL / KCBS via CNN Vis mer

- Skal dømmes

Videobildene fra torturen viser at Yevgeny Makarov ble lagt på magen over et skrivebord iført håndjern. Mer enn et dusin fengselsbetjenter byttet på å slå mot fotsålene hans, også med slagvåpen.

Publiseringen av bildene utløste at russiske fengselsmyndigheter iverksatte etterforskning av hendelser i dette fengselet, men lovet også en grundig inspeksjon av alle interneringsanlegg.

Yevgeny Makarovs mor, Tatyana Makarova, uttalte den gang at mødrene til andre innsatte hadde kontaktet henne med lignende historier om tortur.

- Jeg vil at alt skal bli avslørt til slutt, og at de mennene skal dømmes slik de fortjener, uttalte hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer