TELENOR: Styreleder i Telenor, Svein Aaser, vil ikke svare på Kapitals spørsmål i det som kan være en betydelig korrupsjonssak i Thailand. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TELENOR: Styreleder i Telenor, Svein Aaser, vil ikke svare på Kapitals spørsmål i det som kan være en betydelig korrupsjonssak i Thailand. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Ledelsen i Telenor legger lokk på Dtac-saken

Større pengebeløp har gått fra kassen i telekonsernet til ulike aktiviteter i regi av familien til Telenors Asia-sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital): I midten av april avslørte Kapital at Telenor mistenkte korrupsjon i det thailandske datterselskapet Dtac, og at det hadde igangsatt intern gransking.

Bladet skrev at Telenor hadde begynt å undersøke en rekke forhold knyttet til praksisen rundt gaver og donasjoner i Dtac og at mistankene knyttet seg til ulike sponsoraktiviteter og gaver til offentlige myndigheter.

- Dette er ting som har kommet opp gjennom blant annet internrevisjonen, så det er jeg kjent med, sa styreleder Svein Aaser da.

Dtac er Thailands nest største mobiloperatør, og Telenor er største eier med en indirekte eierandel på drøye 65 prosent. Selskapet omsatte i 1. kvartal 2015 for drøyt 5,4 milliarder kroner og hadde et driftsresultat på 772 millioner kroner.

Pikant for Asia-sjefen I en større reportasje i ukens utgave avslører bladet nå også at større pengebeløp har gått fra kassen i telekonsernet til ulike aktiviteter i regi av familien til Telenors Asia-sjef Sigve Brekke.

Kapital er også kjent med at Telenors konsernledelse og styreleder skal være orientert om at det kan ha blitt bedrevet butikk-i-butikken i Dtac, at det kan ha blitt utbetalt ulovlige kickbacks (returprovisjoner), og at innkjøpt utstyr til mobilselskapet kan ha blitt priset for høyt.

Det at korrupsjonsmistankene i Dtac knytter seg til ulike sponsoraktiviteter som relaterer seg til ansatte, gjør saken ekstra pikant for Asia-sjef Brekke. Han er nemlig selv ansvarlig for at det har blitt utbetalt et ukjent millionbeløp til ulike aktiviteter som hans egne sønner har vært sterkt engasjert i, skriver bladet.

Kapital sitter blant annet med dokumenter som viser at Dtac har sponset svømmeklubben til Brekkes sønner - ISB Panther Swim Club i Bangkok - med det klubben selv omtaler som et "generøst" bidrag.

Kapital vet også at Dtac har sponset Brekke-sønnenes veldedige prosjekt med et ukjent millionbeløp. Etter Kapitals beregninger beløper støtten fra Dtac til sønnenes veldedige prosjekt seg til minst 1,4 millioner kroner, men det kan også være snakk om større summer.

Telenors åpenhet Kapital har stilt konkrete spørsmål til både Telenors Asia-sjef Sigve Brekke og konsernledelsen i Norge for å komme til bunns i hvor store beløp det er snakk om, men ingen har ønsket å besvare spørsmålet. Det til tross for at selskapet i sine prinsipper og regler for god selskapsstyring skriver at: - Vi mener at god eierstyring og selskapsledelse betinger åpenhet.

Telenors Asia-sjef holder kortene tett til brystet og har ikke returnert noen av Kapitals mange spørsmål i saken.

Heller ikke Telenors styreleder, Svein Aaser, eller ledelse i selskapet har ønsket å gi noen konkrete svar på Kapitals spørsmål om dette.

I stedet for å svare på spørsmålene har Telenors kommunikasjonssjef, Glenn Mandelid, på vegne av Telenor sendt det som fremstår som en reklametekst for hvor godt formålet er. Her hevdes det også at Brekke-familien selv ikke har hatt noen personlig gevinst for sitt arbeid. Kommunikasjonssjefen påstår videre at det er full åpenhet rundt Dtacs samarbeid med Operation Smile ...

Flere nyheter Børsene i Asia falt
Ansatt i Finansdepartementet tilstår storsvindel
Nye Tesla-batterier skal lagre solenergi