Ledende geistlige angriper Irans valg

Den viktigste gruppen av religiøse ledere mener den nye regjeringen ikke er legitim.

UTFORDRER: Utspillet regnes som en direkte utfordring mot autoriteten til Irans øverste åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei. Det er dessuten et klart tegn på at splittelsen innad i regimet som sitter med makten i landet, er reell, mener analytikere. Foto: SCANPIX
UTFORDRER: Utspillet regnes som en direkte utfordring mot autoriteten til Irans øverste åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei. Det er dessuten et klart tegn på at splittelsen innad i regimet som sitter med makten i landet, er reell, mener analytikere. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Den viktigste gruppen av religiøse ledere i Iran mener det omstridte presidentvalget og den nye regjeringen ikke er legitim.

Det er et råd av lærde og forskere fra den hellige byen Qom som kritiserer valget. Uttalelsen tolkes som et direkte angrep på det mektige Vokterrådet, som både arrangerte og kontrollerte det omstridte presidentvalget 12. juni.

De anklager også Vokterrådet for «ikke å ha vist oppmerksomhet» til klagene som ble fremsatt av de to tapende presidentkandidatene Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karoubi etter valget.

Direkte utfordringUtspillet regnes som en direkte utfordring mot autoriteten til Irans øverste åndelige leder, ayatolla Ali Khamenei. Det er dessuten et klart tegn på at splittelsen innad i regimet som sitter med makten i landet, er reell, mener analytikere.

— Denne splittelsen blant de geistlige — og det faktum at de stiller seg på linje med folket og Mousavi — er slik jeg ser det den mest historiske splittelsen i den islamske republikkens 30-årige historie, sier Iran-forskeren Abbas Milani fra Stanford University til The New York Times.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer