SKUDDVEKSLING: Ignacio Coronel Villareal, aka El Nacho, var etterlyst av den mexicanske hæren for smugling av enorme mengder kokain og metamfetamin. Han ble torsdag skutt og drept av soldatene.
SKUDDVEKSLING: Ignacio Coronel Villareal, aka El Nacho, var etterlyst av den mexicanske hæren for smugling av enorme mengder kokain og metamfetamin. Han ble torsdag skutt og drept av soldatene.Vis mer

Ledende narkobaron drept i Mexico

Ignacio Coronel Villareal drept i en skuddveksling med mexicanske militære.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En av de viktigste narkobaronene i Mexico, Ignacio Coronel Villareal, ble torsdag drept i en skuddveksling med mexicanske militære.

Slaget mot narkokartellene er årets første betydelige seier for president Felipe Calderón i hans krig mot narkotikakartellene. Men den vil neppe bidra til å få slutt på den brutale volden.

Coronel, som går under navnet Nacho, var en av toppsjefene i det mektige Sinaloa-kartellet som ledes av Joaquín Guzmán, populært kalt El Chapo (den kortvokste). Han ble fikk kallenavnet Iskongen på grunn av sin enorme handel med metamfetamin i tillegg til kokain.

Coronel var etterlyst i Mexico og siktet i Texas for innførsel av tonnevis av narkotika til USA og Europa siden 90-tallet. USA utlovet en belønning på 5 millioner dollar til den som bidro til at han ble tatt.

Drept i razzia Avisa Reforma skriver at Coronel ble drept av militære da han angivelig motsatte seg å bli arrestert under et raid i den velstående bydelen Zapopán i Guadalajara. De militære bekreftet på en pressekonferanse at Coronel er død.

Militære styrker med støtte fra helikoptre myldret rundt i de normalt stille gatene i Zapopán mens de jaktet på Coronel, som holdt en lav profil. Han pendlet mellom to hus han eide i området.

Viseforsvarsminister Edgar Luis Villegas sa på pressekonferansen at Coronel hadde skutt tilbake mot soldatene som derpå skjøt og drepte ham. En soldat ble drept og én såret i operasjonen.

Coronels viktigste medarbeider, Francisco Quiñones ble også operert under razziaen.

26.000 drept Den blodige krigen mellom narkokartellene og mot mexicanske myndigheter har kostet 26.000 mennesker livet i Mexico siden 2006.

Daglig blir drepte mennesker funnet langs Mexicos veier. Torsdag ble 15 torturerte lik funnet på en vei ved Matamoros nær grensa til USA, og dagen før fant politiet åtte avhogde hoder rundt byen Durango.

Coronels død er en oppmuntring for Calderón, som har prioritert kampen mot narkotikakartellene som kanaliserer store mengder kokain til USA.

Men ekspertene sier at Sinaloa-kartellet er en sofistikert og velorganisert operasjon som trolig slår raskt og hardt tilbake som hevn for Coronels død.

Få suksesser Calderón satte inn tusener av militære i en enorm offensiv mot kartellene, men mangelen på merkbar framgang har svekket hans stilling.

Sist myndighetene fikk has på en narkobaron, var da Arturo Beltrán Leyva ble skutt og drept i desember i fjor.

Drapene og oppgjørene mellom bandene øker, stadig flere sivile faller som ofre, og Calderón har ikke klart å rydde opp i den omfattende korrupsjonen i politiet, domstolene og fengslene.

Nylig ble det avdekket at fanger i et fengsel ble sluppet ut om natten for å drepe på oppdrag fra et av kartellene. I juni ble guvernørkandidaten i Tamaulipas drept, og i juli eksploderte en bilbombe midt i Ciudad Juárez.

(NTB)

ETTERSØKT LENGE: Ignacio Coronel var en av toppsjefene i det mektige Sinaloa-kartellet.  Foto: Reuters/Scanpix
ETTERSØKT LENGE: Ignacio Coronel var en av toppsjefene i det mektige Sinaloa-kartellet. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer