MÅTTE BØTE MED LIVET: Aktivisten og journalisten Natalia Estemirova er blitt drept i Ingusjetia. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/Files/Scanpix
MÅTTE BØTE MED LIVET: Aktivisten og journalisten Natalia Estemirova er blitt drept i Ingusjetia. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/Files/ScanpixVis mer

Ledende russisk aktivist drept i Ingusjetia

- Når det er skjedd med Natalja, kan det skje med alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske journalisten og aktivisten Natalja Estemirova ble onsdag funnet drept i Ingusjetia. - Hun var svært modig, sier nordmannen Ivar Amundsen, leder av Chechnya Peace Forum i London.

Ifølge kolleger ble Natalja Estemirova tvunget inn i en bil av fire menn i Tsjetsjenias hovedstad Groznyj. Øyenvitner skal ha hørt aktivisten rope om hjelp før hun ble kjørt vekk.

Senere onsdag ble Estemirova funnet død i den russiske naborepublikken Ingusjetia. Ifølge russiske medier bar kroppen hennes tegn på å ha blitt mishandlet.

Estemirova har vært svært kritisk til myndighetene i Tsjetsjenia, som hun mener er ansvarlige for bortføringer, tortur og drap, og i 2007 ble hun tildelt den første Anna Politkovskaja-prisen for kvinner som forsvarer menneskerettigheter i krigsområder.

Den russiske delrepublikkens leder, Ramzan Kadyrov, har ikke ennå ikke uttalt seg om onsdagens hendelse.

Opprørt

Ivar Amundsen sier til NTB på telefon fra London at han nettopp hadde informert den tsjetsjenske eksillederen Akhmed Zakajev om at Estemirova var blitt kidnappet onsdag morgen. Han fikk opplysningen om at hun var funnet død av NTB, og reagerer sterkt.

- Jeg kjente henne godt. Dette er en forferdelig nyhet, og jeg blir meget opprørt, sier han.

- Hun var en meget modig aktivist. De som arbeider med menneskerettigheter i dette området, må holde en meget vanskelig balansegang, men hun lot seg ikke skremme.

Livsfare

Amundsen opplyser at han kjente den drepte aktivisten godt fra et stort antall møter og konferanser om menneskerettigheter i Russland.

Han mener drapet nok en gang vitner om at forkjempere for menneskerettighetene i Russland svever i livsfare.

- Når det er skjedd med Natalja Estemirova, kan det skje med alle. De som er profilerte og står fram, tar en stor risiko. I senere tid er det skjedd en rekke politiske drap, og ikke bare i Russland.(NTB)

AUTORITÆRT: Estemirova har vært svært kritisk til de tjetsjenske myndighetene. Foto: AFP PHOTO / KAZBEK BASAYEV/Scanpix
AUTORITÆRT: Estemirova har vært svært kritisk til de tjetsjenske myndighetene. Foto: AFP PHOTO / KAZBEK BASAYEV/Scanpix Vis mer