Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leder an i forgrønning av jorda: - Kan være negativt i det lange løp

Verden er blitt grønnere enn den var for 20 år siden.

MEST ØKNING HER: Bilder fra Nasa viser at verden har blitt grønnere. Det er India og Kina som har mest økning i vegetasjon. Foto: Nasa
MEST ØKNING HER: Bilder fra Nasa viser at verden har blitt grønnere. Det er India og Kina som har mest økning i vegetasjon. Foto: Nasa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mesteparten av æren får Kina og India, to av verdens mest befolkede land.

Det er takket være Kinas utstrakte planting av trær og Indias intensiverte jordbruk.

Det konkluderer et internasjonalt forskerteam med etter å ha analysert satellittbilder fra Nasa.

Funnet er publisert i journalen Nature Sustainability, der forskere sammenlikner satellittdata fra Nasa fra midten av 90-tallet fram til i dag.

Uventet

- Dette er uventet resultat, skriver seniorforsker Hans Tømmervik ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) i en pressemelding. Han er selv en del av forskerteamet som har utgitt artikkelen.

Deler av den samme forskningsgruppa har nemlig tidligere funnet ut at 18 millioner kvadratkilometer landareal er blitt grønnere og frodigere fra 1982 til 2015, og at 70 prosent av denne vegetasjonsveksten skyldtes såkalt karbondioksidgjødsling. Bjørn Samset, klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning, forklarer karbondioksidgjødsling slik:

- CO₂ er plantemat og jo mer CO₂ det er i atmosfæren, jo bedre vokser trærne.

Han tror derfor at det som først virker som en gladnyhet kan vise seg å være en konsekvens av global oppvarming fordi plantene lever av CO₂.

- Vi vet at naturen vokser bedre nå enn tidligere, og dette er jo noe av det positive ved klimaendringene. Den økte vegetasjonen har nok rett og slett mye å gjøre med et generelt varmere klima.

Den nye rapporten slår på sin side fast at forgrønningen ikke skyldes globale fenomener som karbondioksidgjødsling eller klimaendringer - men planting av trær og intensivert jordbruk.

Vegetasjonen holder seg til landegrensene

Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, forklarer det slik til Dagbladet:

- Det har jo vært pekt på effekten av nedbørsendringer og CO₂ i atmosfæren og hvordan det er forbundet med hastigheten på plantevekst. Hvis det var CO₂ som var hovedårsak, skulle områdene som er blitt grønnere ikke fulgt landegrensene. Vi ser veldig tydelig at det følger disse og det kan bare forklares med endringer i arealbruk i enkelte land.

Rapporten viser også at områder som ligger høyere oppe skulle ha blitt grønnere raskere enn de som ligger lavere dersom CO₂ var grunnen til den økte vegetasjonen.

- Negativt i det lange løp

Den massive forgrønningen har positive ringvirkninger.

- Spesielt i Kina har luftkvaliteten blitt betraktelig bedre. Storbyer som Beijing har vært, og er, svært preget av støvskyer fra ørkenområder i nord i tillegg til vanlig forurensning. Nå er forholdene litt bedre på grunn av treplanting i disse ørkenområdene, samt for å hindre jorderosjon andre steder, forklarer seniorforsker Hans Tømmervik til Dagbladet, men legger til:

- Dette har de fått til ved brønnboring og økt gjødsling med det resultatet at grunnvannsnivået har sunket i flere regioner. Dette er negativt i de lange løp.

EU på tredjeplass

Både Samset og Tømmervik utdyper at det ikke bare er India og Kina som kan glede seg over grønnere områder: hele Europa er jevnt over blitt grønnere.

Nå er det ytterligere to millioner kvadratmeter grønne blader hvert år, sammenliknet med hva det var tidlig på 2000-tallet. Det er en oppgang på fem prosent.

Land som Brasil, Argentina, Kongo og Indonesia viser derimot ingen eller en marginal økning i vegetasjonsdekke. Det skyldes massiv avskoging.

- Vi ser at store deler av regnskogen har forsvunnet. Det synes veldig klart, sier Samset om satellittbildene.

Også Kina og India har vært gjennom faser med massiv avskoging på 1970- og 1980-tallet på grunn av blant annet byutvikling og landbruk. Det er verdt å merke seg at nettopp denne avskogingen fører til at landene scorer høyt i den ferske rapporten.

Grønn mur

Uansett kan økt vegetasjon tyde på at landene nå har tatt grep.

I 2005 ble det første frøet for en «grønn mur» i Kina plantet for å avgrense den enorme Gobiørkenen, som med sine 1,3 millioner kvadratkilometer er Asias største ørken.

India har på sin side verdensrekord i planting av trær: 800 000 mennesker plantet 50 millioner trær i løpet av ett døgn.

Det er et tiltak landet har gjort for å bedre luftkvaliteten. I 2017 var luftkvaliteten i New Delhi 30 ganger verre enn det Verdens helseorganisasjon mener er forsvarlig. Byen ble beskrevet som et gasskammer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!