Leder an i forgrønning av jorda: - Kan være negativt i det lange løp

Verden er blitt grønnere enn den var for 20 år siden.

MEST ØKNING HER: Bilder fra Nasa viser at verden har blitt grønnere. Det er India og Kina som har mest økning i vegetasjon. Foto: Nasa
MEST ØKNING HER: Bilder fra Nasa viser at verden har blitt grønnere. Det er India og Kina som har mest økning i vegetasjon. Foto: Nasa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mesteparten av æren får Kina og India, to av verdens mest befolkede land.

Det er takket være Kinas utstrakte planting av trær og Indias intensiverte jordbruk.

Det konkluderer et internasjonalt forskerteam med etter å ha analysert satellittbilder fra Nasa.

Funnet er publisert i journalen Nature Sustainability, der forskere sammenlikner satellittdata fra Nasa fra midten av 90-tallet fram til i dag.

Uventet

- Dette er uventet resultat, skriver seniorforsker Hans Tømmervik ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) i en pressemelding. Han er selv en del av forskerteamet som har utgitt artikkelen.

Deler av den samme forskningsgruppa har nemlig tidligere funnet ut at 18 millioner kvadratkilometer landareal er blitt grønnere og frodigere fra 1982 til 2015, og at 70 prosent av denne vegetasjonsveksten skyldtes såkalt karbondioksidgjødsling. Bjørn Samset, klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning, forklarer karbondioksidgjødsling slik:

- CO₂ er plantemat og jo mer CO₂ det er i atmosfæren, jo bedre vokser trærne.

Han tror derfor at det som først virker som en gladnyhet kan vise seg å være en konsekvens av global oppvarming fordi plantene lever av CO₂.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.