Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leder av Sverigedemokratene beskyldes for løgn

-Truet med kniv av innvandrergjenger, kjente ikke til naziforbindelser, sier Åkesson. -Løgn, sier tidligere klassekamerater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Leder for svenske Sverigedemokratene, Jimmie Åkesson blir beskyldt for løgn etter et times langt TV-intervju sendt av svenske SVT søndag. Åkesson er leder for det innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokratene, som ble valgt inn i svenske Riksdagen i 2010.

I TV-programmet Nyfiken beskriver Åkesson oppveksten i en svensk småby. Han forteller om et polarisert miljø, med innvandrerbarn som truet med kniv på lekeplassen, og at dette skal ha vært formende for hans syn på innvandring. Han sier også at han ikke kjente til Sverigedemokratenes røtter i nazismen.

-Varför juger du? Programmet har vakt sterke reaksjoner i Sverige, og flere har uttalt at Åkesson lyver om oppvekstmiljøet i den svenske småbyen. Den svenske kommentatoren  Patric Lundberg, som har vokst opp i samme bydel, skriver i en kommentar i Aftonbladet at det knapt var innvandrere i bydelen da de vokste opp, og spør hvorfor Åkesson snakker usant.

Han skriver at det er utenkelig at Åkesson ikke kjente til Sverigedemokratenes budskap.

- Han kan umulig ha unngått SD-klistremerkene som hvor det sto «Siste svensken tar flaggan med sig »og «Indianerna stoppade inte invandringen - i dag lever de i reservat». Til og med jeg, som gikk på mellomtrinnet på den samme skolen, så budskapet og de unge mennene som støttet det, skriver Lundberg.  

-Var knapt innvandrere Tidligere elever og lærere fra småbyen sier også at Åkesson snakker usant om oppveksten i intervjuet.

- Det fantes knapt noen innvandrere i området. Kanskje var det noen enkelte i noen klasser, sier Inga Wallnäs, Åkessons lærer på Falkviksskolan til etc.se.

Statistikk fra statistiska centralbyrån viser også at det var svært få innvandrere i byen i perioden Åkesson omtaler i intervjuet.

Aftonbladet har også intervjuet flere tidligere skolekamerater av Åkeson, som ikke kjenner seg igjen i bildet Åkesson gir av hjembyen.  Ioan Nuca gikk i samme klasse som Åkesson og sier han var det eneste innvandrerbarnet i klassen.
- Det fantes ingen truende innvandrergjenger. De ­eneste gjengene i området var eldre barn som kjørte ­moped, sier Ioan til Aftonbladet.

-Visste ikke Åkesson forteller at han ble med i Sverigedemokratene i 1995. Året etter skal hans partikollega Tina Hallgren ha brent jødiske bøker, ikledd naziuniform. Dette sier Åkeson at han ikke kjente til.

- Jeg så ikke det, det fantes ingen sverigedemokrater der jeg vokste opp og jeg visste veldig lite om partiet, sier Åkesson i SVT-programmet.  

BESKYLDES FOR LØGN:Leder for svenske Sverigedemokratene, Jimmie Åkesson, blir beskyldt for å lyve om oppveksten i et intervju sendt på svensk TV søndag.
BESKYLDES FOR LØGN:Leder for svenske Sverigedemokratene, Jimmie Åkesson, blir beskyldt for å lyve om oppveksten i et intervju sendt på svensk TV søndag. Vis mer

En tidligere medelev av Åkesson sier til etc.se at Åkesson var en del av Vit makt-miljøet på skolen, og pleide omgang med "heilende skinheads". Klassekameraten Andreas Papagiannis, som debatterte rasisme med Åkesson på skolen og senere ble mishandlet, sier til etc.se: 

- Det var ikke Jimmie som gjorde det, men det var en direkte konsekvens av at jeg, en kort, tynn invandrer, hadde holdt en høy profil mot SD og Jimmie på skolen og i lokalpressen. Det er en rød tråd gjennom hans liv, å aldri gå over grensen, men å alltid ha folk omkring seg som er klare for å gjøre det, sier Papagiannis til etc.se.

-Det var han som truet Kari Svahn, som gikk på samme gymnas som Åkesson, sier til Aftonbladet at hun er enig i at området var polarisert, men sier skillet gikk mellom venstresympatisører og sverigedemokrater. Hun sier det var Åkesson og hans gjeng som var truende.
- De kom i korridoren med bomberjakker og kunne skrike kommunisthore eller kommunistjævel etter en. Det var ubehagelig. Åkesson var ikke barbert (på hodet, journ anm.) men hadde bomberjakke på seg. Jeg husker ikke om Åkesson skrek noe, men han var ­lederen, det visste alle, ­sier Svahn til Aftonbladet.

Til Aftonbladet svarer Åkesson at han aldri har hatt noe gjeng.
- Jeg vet ikke hvor det kommer fra, om de blander meg med noen andre. Jeg forstår ikke hva de sikter til, sier han til Aftonbladet.

Åkesson har ikke vært tilgjengelig  for kommentar.

Hele Norges coronakart