UFO: New York Times og Politico har avslørt at Pentago, det amerikanske forsvarsdepartementet, har brukt titalls millioner dollar på å etterforske UFO-er. Programmet ble nedlagt i 2012. I denne videoen fra 2004, ser man et uidentifisert objekt, observert av David Fravor. Video: CNNVis mer

UFO:

Leder av UFO-program: - Kan hende vi ikke er alene

Nylig ble det kjent at Pentagon har etterforsket UFO-er i moderne tid. Tidligere leder for programmet, Luis Elizondo, mener de gjorde interessante funn.

(Dagbladet): Før helga ble det kjent at Pentagon har drevet et hemmelig UFO-program fra 2007 til 2012. Og ikke nok med det - nå har den tidligere lederen for etterforskningen kommet med oppsiktsvekkende kommentarer.

Mandag ble det publisert en video fra 2004, hvor en amerikansk jagerflypilot forbløffet oppdager et ukjent objekt.

- Objektet beveget seg i tilfeldige retninger. Nord, sør, øst og vest - helt tilfeldig. Det bare stoppet opp og skiftet retning, som man kan gjøre med et helikopter, bare bråere, forteller piloten David Favor.

- Kan hende vi ikke er alene

UFO-programmets tidligere leder, Luis Elizondo, sier i et intervju med CNN at han mener videoen støtter ideen om at det finnes mer enn vi er klar over, og at det kan hende vi ikke er alene.

- Disse luftfartøyene har egenskaper som ikke finnes blant luftfartøy i USA, og så vidt vi vet finnes det ikke i andre land heller, sier han.

Elizondo har tidligere vært klar på at han ikke snakker på vegne av Pentagon, som han forlot i protest i oktober. Han forteller at programmet gikk ut på å identifisere objekter som ble observert, for så å redegjøre for om de var en potensiell trussel for nasjonens sikkerhet.

Han hevder de identifiserte mystiske luftfartøy som tilsynelatende trosset aerodynamiske lover.

Og det er ikke bare Elizondo som tror det finnes utenomjordisk liv. I en spørreundersøkelse CNN utførte i 1997, svarte 80 prosent av amerikanerne som deltok at de trodde myndigheten holdt kunnskap om utenomjordisk liv skjult.

Samtidig er den amerikanske tv-kanalen snar med å påpeke at flere mystiske observasjoner seinere har vist seg å ha en logisk forklaring.

Mistet statsstøtte

Programmet som ble opprettet i 2007 for å jakte uidentifiserte flygende objekter (UFO), fikk over fem år 22 millioner dollar i statsstøtte. Pentagon har i alle disse åra holdt det hemmelig, fram til forrige uke.

I 2012 ble det imidlertid lagt ned, men ifølge Elizondo skal det bare ha vært statsstøtten som endte. For dem som arbeidet med det, skal ha fortsatt å undersøke rapporter om UFO-er samtidig som de utførte andre arbeidsoppgaver.

- Det ble bestemt at det var andre saker med høyere prioritet som trengte finansieringen, og det var i forsvarsdepartementets beste interesse å gjøre en forandring, skriver en talsperson for Pentagon til New York Times.

Sa opp

Etter at programmet mistet statsstøtten, begynte Elizondo å jobbe for sjøforsvaret og etterretningsbyrået CIA. Dette gjorde han helt til oktober i år, da han sa opp jobben i protest mot det han karakteriserer som overdrevent hemmelighold og intern opposisjon.

Nå har Elizondo sluttet seg til «To the Stars Academy of Arts and Science», som offentlig uttaler seg om deres innsats og virksomhetens mål om å samle inn penger til forskning på UFO-er.