Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leder for FNs Gaza-gransking trekker seg

Skapt tvil om habilitet.

TREKKER SEG: Lederen for FNs gransking av konflikten på Gazastripen sist sommer, den canadiske folkerettseksperten William Schabas, trekker seg. Foto: AP Photo/Jiri Buller
TREKKER SEG: Lederen for FNs gransking av konflikten på Gazastripen sist sommer, den canadiske folkerettseksperten William Schabas, trekker seg. Foto: AP Photo/Jiri Buller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for FNs gransking av konflikten på Gazastripen sist sommer, den canadiske folkerettseksperten William Schabas, trekker seg.

Den canadiske professoren begrunner dette med at Israel har skapt tvil om hans habilitet, blant annet fordi han tidligere har hatt et mindre konsulentoppdrag for Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO).

FNs menneskerettsråd opprettet en granskingsgruppe for å etterforske påstander om krigsforbrytelser etter Gaza-konflikten i juli og august i fjor.

Drap på sivile Nærmere 2.200 palestinere ble drept i den israelske militæroffensiven mot Gazastripen, over 1.500 av dem sivile og nærmere 500 av dem barn.

På israelsk side ble seks sivile drept i palestinske rakettangrep, mens 66 soldater ble drept under offensiven, flere av dem etter å ha blitt skutt av sine egne.

Israel er sterkt kritiske til FN-granskingen og William Schabas ble fra første stund utsatt for hard kritikk både fra israelske myndigheter og jødiske organisasjoner i USA.

Juridisk betraktning Ifølge Schabas har FNs menneskerettsråd vært kjent med at han i 2012 hadde et mindre konsulentoppdrag for PLO, som betalte ham 10.000 kroner for å skrive en juridisk betraktning.

Schabas understreker at han opp gjennom årene har hatt lignende oppdrag for en rekke land og organisasjoner, men velger likevel å trekke seg med øyeblikkelig virkning. Dette for hindre at søkelyset rettes mot ham selv og ikke granskingen og rapporten som etter planen skal legges fram i mars.

- Arbeidet mitt med å forsvare menneskerettighetene har gjort meg til et yndet mål for ondsinnede angrep, konstaterer han i et brev til FNs menneskerettsråd.

ICC-gransking Schabas' avgang kommer få uker etter at det ble kjent at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) også har startet etterforskning av mulige krigsforbrytelser begått av Israel på Gazastripen.

Palestina har søkt og fått medlemskap i ICC, som dermed kan granske mulige krigsforbrytelser begått på palestinsk territorium.

Israel har ikke sluttet seg til domstolen, som dermed ikke har mandat til å granske mulige krigsforbrytelser begått av palestinere på israelsk territorium.

(NTB)