Leder for FNs Gaza-gransking trekker seg

Skapt tvil om habilitet.

TREKKER SEG: Lederen for FNs gransking av konflikten på Gazastripen sist sommer, den canadiske folkerettseksperten William Schabas, trekker seg. Foto: AP Photo/Jiri Buller
TREKKER SEG: Lederen for FNs gransking av konflikten på Gazastripen sist sommer, den canadiske folkerettseksperten William Schabas, trekker seg. Foto: AP Photo/Jiri Buller Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Lederen for FNs gransking av konflikten på Gazastripen sist sommer, den canadiske folkerettseksperten William Schabas, trekker seg.

Den canadiske professoren begrunner dette med at Israel har skapt tvil om hans habilitet, blant annet fordi han tidligere har hatt et mindre konsulentoppdrag for Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO).

FNs menneskerettsråd opprettet en granskingsgruppe for å etterforske påstander om krigsforbrytelser etter Gaza-konflikten i juli og august i fjor.

Drap på sivile Nærmere 2.200 palestinere ble drept i den israelske militæroffensiven mot Gazastripen, over 1.500 av dem sivile og nærmere 500 av dem barn.

På israelsk side ble seks sivile drept i palestinske rakettangrep, mens 66 soldater ble drept under offensiven, flere av dem etter å ha blitt skutt av sine egne.

Israel er sterkt kritiske til FN-granskingen og William Schabas ble fra første stund utsatt for hard kritikk både fra israelske myndigheter og jødiske organisasjoner i USA.

Juridisk betraktning Ifølge Schabas har FNs menneskerettsråd vært kjent med at han i 2012 hadde et mindre konsulentoppdrag for PLO, som betalte ham 10.000 kroner for å skrive en juridisk betraktning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.