Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leder for Frp-lokallag: «Ser dere folk på denne videoen? Jeg ser bare innvandrere og muslimer»

- Egentlig skjemmes jeg ikke over det jeg skrev.

DELTE VIDEO: Frp sin lokallagsleder delte denne videoen sist lørdag, med følgende kommentar. Foto: Skjermdump.
DELTE VIDEO: Frp sin lokallagsleder delte denne videoen sist lørdag, med følgende kommentar. Foto: Skjermdump. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sist lørdag postet leder Arne Leonhardsen for Verdal Frp flere innvandrerkritiske bemerkninger på facebook. Blant annet har han delt en Dagbladet-sak på sin åpne facebookprofil, med følgende kommentar: «Ser dere folk på denne videoen? Jeg ser bare innvandrere og muslimer».

Han har også delt en video med det som skal være en fransk kvinne fra Calais. I videoen forteller kvinnen at tusenvis av flyktninger har «laget en by i byen».

«Skyt dem!», skrev Leonhardsen da.

Det var lokalavisa Innherred som først omtalte saken. Overfor avisa beklager politikeren uttalelsen om at innvandrere ikke er folk, men det gjør han ikke når Dagbladet tar kontakt.

- Står for uttalelsen
- Jeg står for uttalelsen, på akkurat samme måte som at jeg kan si til deg at journalister ikke er folk eller at politikere ikke er det. Vanlig oppdratte folk reiser seg for gravide på bussen. Poenget er at de ikke oppfører seg som folk. Det har ingen ting med at de er innvandrere å gjøre, forklarer han til Dagbladet.

«Skyt dem»-kommentaren beklager han imidlertid. Den kom ut for «fort og galt», sier politikeren.

- «Nå må dere forsvare dere», skulle det heller ha stått. Poenget er at folk må lære seg å forsvare seg mot kriminelle, det har heller ingen ting med innvandrere å gjøre, sier politikeren, som understreker at det ikke er ment som en oppfordring til vold, men en oppfordring til nødverge fordi kvinnen i videoen forteller om ran i eget hus. 

Han sier han forsøkte å slette uttalelsen etter bare tretti minutter, men kommentaren lå fortsatt ute da Dagbladet sjekket den åpne facebookprofilen hans lørdag formiddag.

- Da er det noe feil som har skjedd med Facebook, for jeg har ment å slette den, da jeg skjønner at det kom ut feil, sier han.

- Billedlig dialekt Litt av problemet ligger i den trønderske dialekten, forklarer trondhjemmeren. 

- Vi har et veldig billedlig språk som er veldig vanskelig for Oslo-folk å forstå. Det er som nordlendingen som får lov til å si «hestkuk» fordi det er en del av språkarven deres, mens vi forfølges av folk som går inn i våre private kommunikasjoner og ønsker å problematisere det, sier politikeren.

I 2013 fikk en annen lokallagsleder i samme fylke - Namsskogan Frps Willy Wiksaas - også nasjonal medieomtale på grunn av rasistiske ytringer på sosiale medier.

image: Leder for Frp-lokallag:  «Ser dere folk på denne videoen? Jeg ser bare innvandrere og muslimer»

- Men som folkevalgt må man vel passe ekstra godt på hvordan det man skriver kan tolkes?

- I politikken kan man ikke være så personlig i uttrykkene, men jeg har nettopp kommet inn i politikken. Egentlig skjemmes jeg ikke over det jeg skrev, da skjemmes jeg mer over at jeg trodde Innherred var mer anstendig enn som at de går inn og nærmest overvåker facebookprofilen min, sier han om lokalavisa.

Kritisk ordfører Ordfører Bjørn Iversen (Ap) i Verdal er kritisk til uttalelsene Leonhardsen kommer med. Han mener ytringene er uansvarlige, at de oppfordrer til motsetninger, og er rasistiske i sin natur.

- Jeg syns det er veldig skuffende at en folkevalgt i Verdal kan skrive «skyt dem» om andre mennesker. Jeg syns det er veldig trasig at man skiller mellom folk, muslimer og innvandrere, sier Iversen til Innherred.

Vis mer