Leder for japansk dommedagssekt henrettet

Ble dømt til døden for saringassangrepet på Tokyos undergrunn i 1995.

HENRETTET: Shoko Ashahara, her avbildet etter at han ble pågrepet i 1995, er henrettet. Foto: Kyodo News via AP / NTB scanpix
HENRETTET: Shoko Ashahara, her avbildet etter at han ble pågrepet i 1995, er henrettet. Foto: Kyodo News via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Shoko Asahara, leder for den japanske dommedagssekten Aum Shonrikyo, har blitt henrettet, skriver Kyodo News.

Asahara ble henrettet ved henging, bekrefter den japanske regjeringens talsperson, Yoshihide Suga, skriver NTB. Også seks av hans følge er henrettet, ifølge japanske medier. Suga ønsker ikke å kommentere disse opplysningene.

Den 63 år gamle sektlederen, hvis egentlig navn er Chizuo Matsumoto, hadde blitt dømt til døden for å ha stått bak det dødelige sarinangrepet på undergrunnen i Tokyo i 1995, som kostet 13 mennesker livet. Flere tusen ble skadet.

I tillegg til Asahara er ytterligere ni sektmedlemmer dømt til døden.

Sto bak flere angrep

Asahara er også dømt for å ha stått bak saringassangrepet i Matsumoto i 1994, der åtte mennesker mistet livet og over 100 ble skadet. I tillegg er sektlederen kjent skyldig i drapet på advokaten Tsutsimi Sakamoto, advokatens kone og hans ett år gamle sønn.

Sakamoto hjalp nemlig foreldre som hadde barn i sekten, med å få barna ut.

Sekten Aum Shonrikyo, som betyr «øverste sannhet», var i sin spede begynnelse på 80-tallet en åndelige gruppe med både hinduer og buddhister, men viet seg seinere mer til apokalyptiske, kristne profetier, skriver BBC.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer