Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leder for japansk dommedagssekt henrettet

Ble dømt til døden for saringassangrepet på Tokyos undergrunn i 1995.

HENRETTET: Shoko Ashahara, her avbildet etter at han ble pågrepet i 1995, er henrettet. Foto: Kyodo News via AP / NTB scanpix
HENRETTET: Shoko Ashahara, her avbildet etter at han ble pågrepet i 1995, er henrettet. Foto: Kyodo News via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Shoko Asahara, leder for den japanske dommedagssekten Aum Shonrikyo, har blitt henrettet, skriver Kyodo News.

Asahara ble henrettet ved henging, bekrefter den japanske regjeringens talsperson, Yoshihide Suga, skriver NTB. Også seks av hans følge er henrettet, ifølge japanske medier. Suga ønsker ikke å kommentere disse opplysningene.

Den 63 år gamle sektlederen, hvis egentlig navn er Chizuo Matsumoto, hadde blitt dømt til døden for å ha stått bak det dødelige sarinangrepet på undergrunnen i Tokyo i 1995, som kostet 13 mennesker livet. Flere tusen ble skadet.

I tillegg til Asahara er ytterligere ni sektmedlemmer dømt til døden.

Sto bak flere angrep

Asahara er også dømt for å ha stått bak saringassangrepet i Matsumoto i 1994, der åtte mennesker mistet livet og over 100 ble skadet. I tillegg er sektlederen kjent skyldig i drapet på advokaten Tsutsimi Sakamoto, advokatens kone og hans ett år gamle sønn.

Sakamoto hjalp nemlig foreldre som hadde barn i sekten, med å få barna ut.

Sekten Aum Shonrikyo, som betyr «øverste sannhet», var i sin spede begynnelse på 80-tallet en åndelige gruppe med både hinduer og buddhister, men viet seg seinere mer til apokalyptiske, kristne profetier, skriver BBC.

Asahara, gruppas grunnlegger, erklærte at han var både Kristus og den første «opplyste» siden Buddha.

Grupperingen fikk offisiell status som religiøs organisasjon i 1989, og fikk etter hvert mange medlemmer over hele verden.

Ble en dommedagskult

Grupperingen utviklet seg etter hvert til å bli en paranoid dommedagskult. De var overbevist om at verden var i ferd med å ende som følge av en global krig og at de var de eneste som ville overleve.

Asahara sa blant annet at USA ville angripe Japan og at han hadde reist framover i tid, til 2006, og snakket med folk der om hvordan den tredje verdenskrigen hadde vært, skriver Reuters.

Etter en langtrukken rettsprosess fikk Asahara dødsstraffen i 2004.

– Vi kan ikke unngå å bemerke at motivasjonen og grunnlaget for lovbruddene er fullstendig sjokkerende og latterlig, da han forsøkte å kontrollere Japan i frelsens navn, het det i dommen.

Under rettssaken erkjente Asahara seg ikke skyldig. Han forklarte seg aldri, men kom med en del usammenhengende kommentarer.

Etter sarinangrepet i 1995 gikk sekten under jorda, og tok nytt navn: Aleph eller Hikari no Wa.

Aum Shonrikyo står på USAs, og mange andre lands, liste over terrororganisasjoner. Riktignok er Alpeh eller Hikari no Wa begge lovlige organisasjoner i Japan, men de anses som «farlige religioner» og overvåkes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!