Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leder for politijuristene frykter nettverk

Curt A. Lier, frykter at det finnes nettverk i politiet som kan rekrutteres til private oppdrag.

FRYKTER NETTVERK: Politijuristenes leder, Curt A. Lier, frykter for at det kan eksistere et uformelt nettverk av ansatte i Forsvaret og politiet som deltar i private oppdrag.
Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET
FRYKTER NETTVERK: Politijuristenes leder, Curt A. Lier, frykter for at det kan eksistere et uformelt nettverk av ansatte i Forsvaret og politiet som deltar i private oppdrag. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Leder for politijuristene, Curt A. Lier, frykter at det finnes nettverk i politiet som kan rekrutteres til private oppdrag.

Han deler sin bekymring med forsvarsminister Grete Faremo (Ap), som mandag sa at hun var urolig for at det kan eksistere et uformelt nettverk av ansatte i Forsvaret og politiet som deltar i private oppdrag, for eksempel henting av barn som blir holdt i utlandet av far eller mor.

Lier håper at Justisdepartementet og Forsvarsdepartementet så fort som mulig kartlegger om det finnes slike nettverk, hvordan det i så fall blir rekruttert fra nettverkene, og av hvem. Han kjenner ikke til at det blir rekruttert politifolk, men er bekymret for at det kan være slik, skriver Dagsavisen.

- Dette er skummelt. Det er langt over grensen for hva som er akseptabelt og trolig ulovlig, sier Lier.

Politiansatte er ifølge politiloven alltid i tjeneste, og de har lite rom for privat virksomhet ved siden av arbeidet.

- Dette må være underlagt demokratisk kontroll, ellers får man en vanskelig grense: Når er man i den norske stats tjeneste, og når opererer man privat? Hvordan kan vi forklare andre lands myndigheter at dette plutselig er privatpersoner vi ikke har ansvar for?, spør Lier.

I fjor sommer gikk Politidirektoratet gjennom Khalid Skah-saken og slo fast at ingen med politibakgrunn var involvert. Justisminister Knut Storberget har nå bedt direktoratet om å gjennomgå saken på nytt. Han vil vite hvilken tilknytning politiansatte har hatt, og om det er behov for endringer i regelverket for hva politifolk kan gjøre når de har fri.

(NTB)


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!