Leder for vaksinemotstand tjener penger på mystisk alternativ

- Livsfarlig og ulovlig, mener legemiddelverket om markedsføringen av flasker med «sølvvann».

DOBBELTROLLE: Flere av aktørene som står bak «folkeaksjonen» mot vaksine har tilknytning til salg eller behandling med alternativ medisin - svært alternativ medisin.
DOBBELTROLLE: Flere av aktørene som står bak «folkeaksjonen» mot vaksine har tilknytning til salg eller behandling med alternativ medisin - svært alternativ medisin. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet):  Kjetil Andreas Dreyer (28) framstår denne uka som lederen for en ad hoc-gruppe som kjemper mot svineinfluensavaksinen og har Folkehelseinstituttet (FHI) som uttalt fiende.

 Kampanjen kjøpte i gårsdagens Dagbladet en helsides annonse med alvorlige påstander om vaksinen, «fakta» som i stor grad har blitt tilbakevist av FHI. I morgen skal aksjonistene gå i fakkeltog etter mobilisering på Facebook.

Men Dreyer har  også økonomisk interesse av at folk blir skremt til å trosse myndighetenes råd.

Kur for kreft
- Vaksinen senker PH-verdien i blodet. Vaksiner er ekstremt syredannende. Man behandler bare symptomene, men ikke selve det som gjør folk syke, som syre-base-balansen i kroppen, sier Dreyer til Dagbladet.

Et alternativ til Folkehelsas vaksinering er derfor å gjenopprette «syre-base-balansen»  ved å drikke basisk ionisert vann - vel å merke fremdeles ifølge Dreyer.

- Jeg har selv sett hvordan dette har kurert folk for kreft, sier selgeren.

For 289 kroner literen, riktignok med 20 prosent rabatt om du kjøper mer enn ti flasker, kan du kjøpe det mystiske vidundermiddelet «Silver Light» på Dreyers nettsted Altshop.no, der han også selger tarotkort, energismykker og Himalayasalt. Pågangen er nå visstnok så stor at det kan ta 5-10 dager å få bestillingen.

«Kolloidalt sølv er det perfekte alternativ til en potensielt skadelig og til tider dødelig vaksine. Nå når Folkehelseinstituttet og norske myndigheter har gått sammen for å massevaksinere nordmenn er det viktig at du kjenner til alternativene til vaksine for å beskytte deg selv og dine», heter det i reklamen, som også hevder at produktet «uskadeliggjør alle typer virus, bakterier og sopp».

 Men det stopper ikke der.

Sølvvannet «dreper HIV», kurerer cystisk fibrose, kan hjelpe mot kreft, og en lang rekke andre sykdommer, skal man tro markedsføringen.

- Klart ulovlig
Seniorrådgiver Bente Jerkø i Statens legemiddelverk mener markedsføringen av «sølvvannet» er klart ulovlig.

- Her går de hardt ut. Dette er et produkt som gir seg ut for å ha en medisinsk effekt uten å ha det dokumentert og uten å være et registrert legemiddel. Da er det ulovlig å komme med slike påstander, sier Jerkø til Dagbladet.

Hun reagerer sterkt på at Dreyer og andre fronter en antivaksinekampanje samtidig som de reklamerer for «alternative» produkter.

- Dette er ganske hårreisende. Bare det at de oppfordrer til ikke å ta vaksinen kan i seg selv sette liv og helse i fare. Når man i tillegg har en dobbeltrolle og vil tjene penger på andre produkter, er det noe vi tar sterk avstand fra, sier legemiddeleksperten.

Jerkø opplyser at «Silver Light» er det andre konkrete produktet koblet til svineinfluensa som legemiddelverket har fått på sitt bord.

Det første var «rugspiredråper» (selges under navnet «Oramat Blå») som blir presentert på lignende måte som et alternativ til vaksinen, uten noen som helst dokumentasjon.

- Min agenda er sannheten
 Dreyer markedsfører også mirakelpreparatet og lenker til salgsstedet i en artikkel på konspirasjonsnettstedet Nyhetsspeilet.no, en annen av organisasjonene bak antivaksinekampanjen. 28-åringen opplyser at at han har hatt engasjementet for ionisert vann lenge.

- Det startet lenge før jeg engasjerte meg mot influensavaksinen. Men det er lov å stille spørsmål om dette. Det er et tveegget sverd, men jeg har ingen problemer med etikken eller noe rundt det, sier Dreyer, som i tillegg til nettbutikken driver Networkmarketing.no.

- Jeg vil ikke blande disse rollene. Alle rundt aksjonen er veldig bevisste på hva jeg driver med.

Aktivisten og nettverksmarkedsføreren hevder selv at han ikke har noen stor inntekt av salget av «Silverlight».

- Det er en nettbutikk som jeg lever av, men det er ikke mye penger i det, det kan dere selv se i skattelistene, sier Dreyer.

- Min agenda er at det norske folk skal få sannheten.

- Ikke i utakt
Den spesielle aksjonsgruppa vil rykke inn flere annonser i aviser og radio, men får lite gehør hos Folkehelseinstituttet.

- Norge er på ingen måte i utakt med verden, slik det framstilles i annonsen. Vi er helt på linje med anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon (WHO) og det europeiseke smitteverninstituttet (ECDC), skrev direktør Geir-Stene Larsen i en pressemelding i går.

ENGASJERT SELGER: Kjetil Dreyer er ihuga motstander av myndighetenes massevaksinering, men har også egen nettbutikk der han selger et vidundermiddel som ifølge legemiddelverket er ulovlig markedsført som medisin. Foto: ARNT E. FOLVIK
ENGASJERT SELGER: Kjetil Dreyer er ihuga motstander av myndighetenes massevaksinering, men har også egen nettbutikk der han selger et vidundermiddel som ifølge legemiddelverket er ulovlig markedsført som medisin. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer