Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leder hver sine nettverk i Davos

Kronprinsparet jobber for å gi unge ledere en stemme i Davos.

JOBBER FOR UNGE LEDERE: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit møtte pressen i Davos i dag, i forkant av Statkrafts sesjon om ungdom og klimaendringer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
JOBBER FOR UNGE LEDERE: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit møtte pressen i Davos i dag, i forkant av Statkrafts sesjon om ungdom og klimaendringer. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er til stede i Davos, tradisjonen tro. Begge er tett knyttet opp mot World Economics Forum (WEF) og arbeidet som foregår der.

Kronprins Haakon er styremedlem i WEF-nettverket Young Global Leaders. Kronprinsesse Mette-Marit er mentor og styremedlem i nettverket Global Shapers. Der arbeider de for å få gi utvalgte unge ledere en stemme i verden. Dagene går i ett med en rekke bilaterale møter gjennom uka. Flere av de unge lederne fra nettverkene til kronprinsparet deltar sammen med dem i Davos, og får møte ledere for noen av verdens største og mektigste selskaper.  

- De unge stemmene må med, for de vil være dem som skaper de nye løsningene, sier kronprinsesse Mette-Marit.

- Vi er jo litt ute Kronprins Haakon mener at noe av det beste som har skjedd med møtet i Davos, at flere unge er blitt inkludert. Før var det ikke sånn, forteller han.

Kronprinsparet, som begge fylte 40 i fjor, må le på spørsmål om dette er gruppen de identifiserer seg med.

- Vi er jo litt ute, sier kronprinsessen.

Hun mener ungdomsnettverket ikke bare er prat.

- Global Shapers har mer enn 200 lokale prosjekter. Ideen er engasjement lokalt, som del av et globalt samfunn. Kronprinsesse Mette-Marit mener det er et viktig signal til selve konferansen at Global Shapers, den yngste gruppa som er med, er den eneste der det er like mange kvinner som menn med.

— Det er 15 prosent kvinner som er representert i Davos. Det er altfor lite, sier Mette-Marit, og sier seg dermed helt enig med statsminister Erna Solberg.

Gjør klimatiltak I dag møtte kronprinsessen pressen før et arrangement med Statkraft, om hvordan unge kan være med på å bekjempe klimaendringer. Klima er et tema kronprinsparet har vært engasjert i gjennom mange år.

— Det er et viktig tema som må settes på agendaen igjen og igjen og igjen, og jeg mener det er viktig å snakke positivt om klima. Hvis vi bare snakker negativt, da går det en rull ned, og folk vil ikke høre om det mer. Vi må fokusere på hva vi kan gjøre. Det skjer mye flott på teknologiområdet, med nye tekniske løsninger som kommer til endre verden radikalt, sier Mette-Marit.

Hun forteller at Kronprinsparet gjør en innsats hjemme også.

- Hjemme har vi blitt klimafyrtårn, vi har elbiler og vi har installert flisfyr , det er seks år siden. Vi har gjort en del viktige tiltak i hjemmet, sier kronprinsessen til Dagbladet.

Hele Norges coronakart