SPLITTET FAMILIE: Stats- og regjeringssjefene i EU samlet til familiebilde. Men de klarte ikke å bli enige om å fordele topp-vervene i Unionen. Foto: AFP / Scanpix / THIERRY CHARLIER
SPLITTET FAMILIE: Stats- og regjeringssjefene i EU samlet til familiebilde. Men de klarte ikke å bli enige om å fordele topp-vervene i Unionen. Foto: AFP / Scanpix / THIERRY CHARLIERVis mer

Leder-kabalen i EU gikk ikke opp i natt

EU-toppmøtet klarte ikke natt til torsdag å enes om topp-stillingene som utenrikssjef og president i EU-rådet. Et nytt toppmøte må til etter sommerferien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den avtroppende presidenten i EU-rådet, belgiske Herman Van Rompuy, sammenkaller de 28 stats- og regjeringssjefene i Unionen til nytt møte lørdag 30. august. Han sa natt til torsdag at «omfattende» konsultasjoner på telefon de siste dagene med regjeringssjefene endte ikke med samstemmighet om «en full pakke med utnevnelser».

- Det er litt uheldig, men ikke dramatisk, ikke dramatisk i det hele tatt, sa den alltid sindige Herman Van Rompuy.

Se i sammenheng
Han sammenliknet dette med den siste avtalen om budsjettet, som det også tok to toppmøter for å bli enige. Vi har tidligere kalt dette for «verdens største politiske kabal».

Italia og Frankrike ønsket å få på plass Italias utenriksminister, Federica Mogherini, som ny utenrikssjef i EU. Så kunne man heller velge ny president i EU-rådet etter Van Rompuy når sommerferien er over. Men andre vil fylle begge postene samtidig og se dem i sammenheng.

Taburett-strid
Enda flere land vil vite hva slags taburetter de kan få i Kommisjonen, hvor hvert land har en kommissær, og se dette i sammenheng med utnevnelsene av EU-president og utenrikssjef. Dermed spiller de ballen over til Jean-Claude Juncker, som ble valgt av Europa-parlamentet til ny president i EU-kommisjonen tirsdag. Juncker har bedt medlemslandene om å sende ham deres forslag til kommisær, og han har bedt hvert land om å foreslå flere navn så han har noe å velge i og så han kan se hele kommisjonen i sammenheng.

Utsettelsen på toppmøtet gir ham dårlig tid for han må vise fram sine kommissærer i Europa-parlamentet i september. Parlamentet skal ha høringer med hver av de nye kommissærene og deretter godkjenne kommisjonen i avstemning. Fordi utenrikssjefen er medlem av kommisjonen og dessuten vise-president der, haster denne utnevnelsen mest.

Presidenten i EU-rådet velges av medlemslandenes stats- og regjeringssjefer, og den nye presidenten skal ikke tiltre før 1. desember.

Politisk fordeling
Det ser ut til å være enighet om å finne en sosialdemokrat til å være utenrikssjef, nå som konservative Juncker er valgt til president i EU-kommisjonen, altså regjeringssjef i EU. Men de konservative mener de også har krav på å få presidenten i EU-rådet. Alt dette skal imidlertid også balanseres mellom små og store land, mellom nye og gamle medlemsland, mellom land i nord og sør og mellom kjønnene.