Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leder kapp-løpet om offshore-støtten

STIKLESTAD (Dagbladet): Thorbjørn Jagland og Ap ser ut til å ha skaffet seg et politisk forsprang i kappløpet om hvem som kommer verftsindustrien først til unnsetning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens 15000 verftsarbeidere over hele landet streiket i går, høstet Jagland hyllest og anerkjennelse i offshorekommunen Verdal i Nord-Trøndelag.

Først besøkte han og Ap's næringspolitiske talsmann, Kjell Opseth, Aker Verdal. Og deretter var de hovedattraksjoner på Stiklestad nasjonale kultursenter.

Hogg løs

Under et bilde av Hellig Olav med hevet sverd, kunne Jagland hogge løs på sentrumsregjeringen uten fare for verken kritikk eller motinnlegg. Salen var fullsatt av Aker-arbeidere og lokale Ap-folk.

I slike forsamlinger framstår Jagland som trygg, avslappet og munter.

Heller ikke bygdas Senterparti-ordfører, Knut Einar Stensli, ville ha noe ufred med Ap-lederen. Stensli la forsiktig imot ved å sitere fra Olavsspelet: «Du ser det på din måte, og det kan vera fleire meiningar om dette». Men Stensli var først og fremst glad for støtten fra sentralt, politisk hold til en arbeidsplass av største betydning både for kommunen og fylket.

I hvilestilling

- En regjering i hvilestilling som undergraver industrien med fare for 100000 nye ledige neste år, sa Jagland.

Han hevdet at det ikke er nevnt et eneste tiltak for verftsindustrien i regjeringens reviderte nasjonalbudsjett.

Jagland fikk sterk støtte blant annet fra hovedtillitsvalgt ved Aker Verdal, Stein Aamdal, som hevdet at landet mangler en nasjonal industristrategi.

- Vi har en regjering uten industripolitikk. Derfor opptrer oljeselskapene som om det forstatt er mulig å utnytte situasjonen, sa Aamdal, og viste til at det allerede i går kom reaksjoner fra oljebransjen om at Ap's tiltakspakke ikke ville føre til noen umiddelbare investeringsbeslutninger. Rammevilkårene er bare en del av en rekke vurderinger selskapene gjør seg før de beslutter store investeringer i Nordsjøen.

- Spillet oljeselskapene nå driver må stoppes. De må få klar beskjed fra Stortinget om at de vilkårene de nå vil få, er gode nok, sa Aamdal.

Menighetsmøte


Andre vil kanskje hevde at også Ap og fagbevegelsen har latt seg friste til å svartmale situasjonen. Men slike nyanser var det ikke rom for på Stiklestad i går.

Møtet var tillyst som et åpent møte. Men var i realiteten et menighetsmøte for parti og fagbevegelse.

Det kan man ikke annet enn å unne dem i et fylke som er så totalt dominert av Senterpartiet. Toppsjefen i Aker Verdal heter for eksempel Eilif Due, og er sønn av tidligere stortingsrepresentant og fylkesmann Reidar Due. Da Jagland og Opseth kom til Stiklestad-senteret, ble de mottatt av direktøren Eli Arnstad, som er tvillingsøster til den barselpermitterte olje- og energiminister Marit Arnstad. Eli Arnstad forlot møtet før det startet, og gikk ut i den regntunge trønderkvelden med følgende replikk:

- Det er en bra møtekveld, ja. For det é itj nå vér te å vorro ut i.