Koronakommisjonen

Leder ler av Erna

Koronakommisjonens leder, Stener Kvinnsland, begynte å le da han fikk høre hva Erna Solberg hadde fortalt Dagbladet. - Den er ikke god, sier han om statsministerens vurdering av egen coronainnsats.

PANDEMIHÅNDTERING: Stener Kvinnsland, leder for Koronakommisjonen, er ikke enig i statsminister Erna Solbergs beskrivelse av feilene i håndteringen som «skjønnhetsfeil». Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 115 000 +506
innlagt115 +6
døde 757
påvist smittet 156 000 000+869.8K
døde 3 260 000 +14.2K
Se mer

I intervju med Dagbladet før Koronakommisjonens pressekonferanse beskrev statsminister Erna Solberg (H) manglene i regjeringens coronahåndtering som rene «skjønnhetsfeil».

- Så har systemet fungert ganske godt, selv om det alltid er skjønnhetsfeil. Det er alltid forbedringspunkter og ting man kunne gjort annerledes. Vi valgte virkemidler som ikke fantes i et eneste europeisk lands pandemiplan, nemlig å stenge ned, sa Solberg til Dagbladet.

Men en drøy time seinere kom en dom som pekte på langt mer enn bare «skjønnhetsfeil» fra regjeringens side: Koronakommisjonen slår fast at det har vært «alvorlig svikt» fra regjeringens side i håndtering og beredskap.

- Den var ikke god

Kommisjonens leder, Stener Kvinnsland, begynte sågar å le under pressekonferansen da Dagbladet konfronterte ham med Solbergs ferske uttalelse.

- Ha ha, den var ikke god. Jeg ville nok ikke brukt den betegnelsen, og jeg må si at jeg er usikker på om statsministeren kan ha ment det hun sa, sier Kvinnsland.

Han legger til:

- Noen ting ved håndteringen har vært bra, men en del ting skulle definitivt ha vært håndtert annerledes.

Koronakommisjonen ble utnevnt 24. april i fjor. Erna Solberg hadde noen uker før innført de mest inngripende tiltak Norge har hatt i fredstid, men beslutningene ble tatt under stor grad av usikkerhet.

Ros og ris

450 sider med Koronakommisjonens vurdering av pandemihåndtering- og beredskap ble lagt fram i dag

«Myndighetenes håndtering av pandemien har samlet sett vært god», åpner kommisjonens rapport.

Men så presenteres en rekke punkter hvor landets ledelse ikke har gjort en god nok jobb, ifølge kommisjonen.

- Vi finner ingen spor av at samfunnskonsekvensen av nedstengning i mars 2020 ble vurdert i forkant, sier utvalgsleder Stener Kvinnsland.

- Alvorlig svikt

Koronakommisjonen slår også fast at myndighetene visste at en pandemi var den nasjonale krisa som var mest sannsynlig, og den krisa som ville ha de mest negative konsekvensene.

«Likevel var de ikke forberedt da den omfattende og alvorlige covid-19-pandemien kom», skriver kommisjonen i rapporten.

- Vi mener det var en alvorlig svikt at vi likevel ikke var forberedt, sa kommisjonsleder Kvinnsland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer