Leder på Transittmottak: - Standarden for mottak kan ikke bli lavere enn den er i dag

Hver dag ankommer rundt 200 asylsøkere Refstad Asylmottak i Oslo. Mottaket har 400 sengeplasser, og ble fullt for lenge siden.

IKKE PLASS:  Mottaksleder Bala Venkatasamy på Refstad transittmottak anslår at det kommer rundt 200 asylsøkere til mottaket hver dag. Det er langt fler enn de har plass til. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IKKE PLASS: Mottaksleder Bala Venkatasamy på Refstad transittmottak anslår at det kommer rundt 200 asylsøkere til mottaket hver dag. Det er langt fler enn de har plass til. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Standarden på mottak generelt er nøkternt og kan ikke bli lavere enn den er allerede, sier mottaksleder ved Refstad transittmottak, Balasubramaniam Venkatasamy.

Tirsdag uttalte statsminister Erna Solberg at Norge kan vente seg totalt 23 000 asylsøkere i 2015. Hun varsler at flyktningene må forberede seg på enklere standarder, enn det som møter dem når de kommer til Norge i dag.

Fungerer i nød Nøkternt, men verdig, er statsministerens beskrivelse.

- De som kommer hit får mat, sengetøy, klær, hygieneartikler og en seng å sove i. Dette er ting man ikke kan være foruten, men det fungerer for folk i nød, sier Venkatasamy.

Når Dagbladet besøker mottaket har klokka så vidt bikket 13. Køene er allerede lange, korridoren trang, luften dårlig og soverommene er for lengst fulle.

Dette er det første mottaket asylsøkerne kommer til etter ankomst til Norge. Det er bare et midlertidig bosted i noen uker, inntil intervju og helsesjekk er gjennomført. Deretter blir asylsøkerne sendt videre til asylmottak.

Kommer veldig mange - Nå har vi ikke plass til flere. Etter registrering er vi nødt til å sende folk videre til andre alternativer, som for eksempel hotell eller andre typer leirer og mottak, sier Venkatasamy.

Han forteller at det hver dag kommer rundt 200 mennesker til mottaket, som har 400 sengeplasser.

- Det kommer veldig mange hit nå, men vi kan ikke tilby flere sengeplasser enn vi gjør. Det har vi rett og slett ikke plass til, sier Venkatasamy.

Idet Dagbladet forlater området kommer en buss kjørende gjennom portene, og enda flere må belage seg på å stå i lange køer, for så å få vite at mottaket er fullt, og deretter sendes videre. 


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram