Leder turkmensk revolusjon fra Lambertseter

Den turkmenske opposisjonslederen Avdy Kuliev (70) leder Turkmenistans fløyelsrevolusjon fra Lambertseter. Nå vil han ha Norges hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAMBERTSETER:(Dagbladet.no): I 2003 sa Turkmenistans diktator, Saparmurat Nijazov, at «det var på tide at Kuliev døde».

Men slik skulle det ikke gå. Tidlig i morges døde Turkmenistans diktator, «Turkmenbasji», trolig av hjertestans.

Opposisjonslederen Avdy Kuliev (70) lever fortsatt.

Og fra sin leilighet på Lambertseter jobber han stadig vekk for å velte diktaturet i hjemlandet. Dagbladet.no har som første norske riksmedium snakket med opposisjonslederen.

Selv om nesten ingen vet hvem han er i Norge, er Kuliev en stor stjerne i hjemlandet. Som landets første utenriksminister og i en årrekke en av de mest sentrale opposisjonspolitikerne - har han flere gang utfordret Nijazovs enevelde. Foreløpig fånyttes.

- Selv om Turkmenistan ligger utenfor horisonten til de fleste nordmenn, så er dette et veldig viktig land for gassforsyningen i Europa og Asia. Og utrolig nok bor noen av de mest prominenete medlemmer av den turkmenske opposisjon i Oslo og Skandinavia forøvrig, sier forsker ved Norsk Utenriskpolitisk institutt, Indra Øverland.

Skal chartre fly

Men nå mener Kuliev at man har en ny sjanse.

SLÅSS FOR DEMOKRATIET: Avdy Kuliev (70) er en stor stjerne i hjemlandet. Som landets første utenriksminister og i en årrekke en av de mest sentrale opposisjonspolitikerne - har han flere gang utfordret Nijazovs enevelde. Foreløpig fånyttes. Her sammen med kona Tatjana (50). Foto: KRISTIN SVORTE
SLÅSS FOR DEMOKRATIET: Avdy Kuliev (70) er en stor stjerne i hjemlandet. Som landets første utenriksminister og i en årrekke en av de mest sentrale opposisjonspolitikerne - har han flere gang utfordret Nijazovs enevelde. Foreløpig fånyttes. Her sammen med kona Tatjana (50). Foto: KRISTIN SVORTE Vis mer

Sammen med de to opposisjonslederne Nurmukhammet Khanamov og Khudayberdy Orazov har han de siste dagene klart å samle nesten alt som er igjen av den turkmenske opposisjon. Khanamov var tidligere den turkmenske ambassadøren til Tyrkia og Orazov var tidligere henholdsvis visestatsminister og sentralbanksjef i Turkmenistan.

- Vi har en løpende kontakt med turkmenske og andre myndigheter for å komme oss inn landet. Vi vil vurdere å chartre et fly, sier Kuliev til Dagbladet.no.

Og måler er klart: Et nytt demokratisk Turkmenistan.

For etter at Nijazov døde er det fortsatt uklart hvem som skal styre landet.

Etter den turkmenske grunnloven er det lederen for Majlis, landets parlament, som skal bli landets leder når presidenten dør. Men i Turkmenistans hovedstad, Ashgabat, er det visestatsministeren, Gurbanguly Berdymukhammedov, som har tatt makta. Det statlige nyhetsbyrået melder at Rikssadvoktan har åpnet straffesak mot parlamentslederen.

Kan bli president

Kuliev og hans medsammensvorne krever nå at det blir arrangert fri og demokratiske valg i Turkmenistan. De har ennå ikke bestemt hvem som skal stille som presidentkandidat, men Kuliev innrømer at han er aktuell.

- Jeg vil ikke peke på meg selv, men hvis folket vil at jeg skal stille - kommer jeg ikke til å si nei, sier Kuliev.

Leder turkmensk revolusjon fra Lambertseter

Kuliev ber Norge om å hjelpe for å få en fredlig løsning på situasjonen i Turkmenistan. I morgen skal han møte Utenriksdepartementet for å legge fram sitt syn.

- Norge er en stor olje- og gassnasjon og spiller en stor rolle i det kaspiske hav. Dessuten er Norge kjent for sitt engasjement for fred i verden. Dermed kunne de spilt en konstruktiv rolle i å skape fred i regionen. Vi ønsker at Norge går inn som fredsmegler for å finne en løsning på konflikten, sier Kuliev.

Ble banket opp

Kuliev har tidligere blant annet møtt den amerikanske kongressen for å få støtte for demokratiseringen av Turkmenistan. Han forteller at han også er i løpende kontakt med amerikanske og russiske myndigheter.

Kuliev har flere ganger blitt utsatt for angrep fra Nijazovs regime. Da han sist var i Turkmenistan for å stille som presidentkandidat i 1998, ble han arrestert av turkmenske myndigheter. Men på grunn av press fra blant annet amerikanske myndigheter ble han kort tid sluppet fri og sendt ut av landet.

I 2003, rett etter at Nijazov kom med sin famøse dødstrussel mot Kuliev, ble Kuliev angrepet og banket opp av en fremmed mann i Moskva. Han ble hardt skadet og sliter fortsatt med nedsatt syn etter angrepet. Det var etter denne hendelsen av Kuliev fikk politisk asyl i Norge.

- Vi har veldig glad i Norge og vi er veldig takknemlig for all hjelp vi har fått her. Men det er Turkmenistan som er mitt hjem. Derfor håper jeg at vi nå kan komme tilbake, sier Kulievs kone Tatjana.

Les mer om den stormannsgale diktatoren her!