Leder valgkamp fra fengselscella

Marwan Barghouti (46) soner livstidsdom i Israel, men står som listetopp i de palestinske valgene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hersker fullt kaos foran de palestinske valgene 25. januar. Palestinerne krangler innbyrdes, og israelske myndigheter står overfor valget mellom å løslate Barghouti eller å ha ham i fengsel som palestinsk politisk leder.

Et splittet Fatah

Avdøde president Yassir Arafats organisasjon, Fatah, har vært splittet og så lenge ut til å måtte levere to valglister foran valgene.

Onsdag trodde mange saken hadde løst seg ved at de to listene ble slått sammen, med den fengslede Barghouti på førsteplass på partiets valgliste. Men det var ikke nok for hans støttespillere blant unge, militante palestinere. I går gikk væpnede Fatah-aktivister på nytt til angrep på valgkontorer i Gaza fordi de var misfornøyde med valglista.

Striden står mellom Arafats «gamle garde» og yngre Fatah-medlemmer som ser Marwan Barghouti som sin leder. Mange frykter at splittelsen i Fatah kan føre til at islamistbevegelsen Hamas vil få en styrket posisjon i palestinsk politikk.

Marwan Barghouti var en av lederne for det palestinske opprøret som startet i år 2000, men har også vært en sterk tilhenger av Oslo-prosessen.

Fem livstidsdommer

I 2002 ble han arrestert av israelerne og seinere dømt til fem livstidsdommer for drap på fire israelere og en gresk munk. Barghouti hevder han er uskyldig.

I januar i fjor stilte Barghouti først opp mot Mahmoud Abbas som palestinernes presidentkandidat etter Yassir Arafat. Barghouti hadde trolig vunnet valget, men han trakk seg for å unngå palestinsk splittelse.

I parlamentsvalgene har han imidlertid bestemt seg for å delta. Så er spørsmålet hva som vil skje med den palestinske livstidsfangen.

I utgangspunktet er israelske myndigheter helt imot å løslate folk de anser for å være terrorister. Men det paradoksale er at Barghouti kanskje er den eneste som kan få de militante palestinerne innen Fatah-bevegelsen til å begrense den væpnede motstandskampen mot Israel.

En mulighet for å slippe Barghouti fri, er at han løslates som ledd i en fangeutveksling.

I fjor fortalte den israelske spionen Jonathan Pollard, som har sittet over tjue år i amerikansk fengsel, at han hadde fått opplysninger om at han kunne bli utvekslet mot Marwan Barghouti. Den arabiske tv-kanalen Al-Arabiya kjører i disse dager en kampanje for en slik avtale. Det har også gått rykter om en fangeutveksling der den libanesiske islamistgruppa Hizbollah er involvert.

Yossi Beilin, tidligere israelsk justisminister og en av eksstatsminister Shimon Peres\' nærmeste samarbeidspartnere på 1990-tallet, gikk i begynnelsen av desember inn for at Barghouti løslates.

-  Marwan Barghouti har blod på hendene. Han vil sitte i fengsel til hans dager er talte, sier den israelske utenriksministeren Silvan Shalom.

-  Man skal aldri si aldri, var kommentaren fra transportminister Meir Sheetrit nylig.

Farlig politisk

Marwan Bargouti møter både israelere og palestinske ledere i fengslet han sitter. Både palestinske og israelske politikere vet at hans autoritet er stor. Ifølge enkelte observatører er det på langt nær alle palestinere som ønsker ham på frifot - til det er han for farlig politisk.

Som palestinsk listetopp kan Barghouti ende som statsminister eller president i

nasjonalforsamlingen - fra fengselscella eller som en fri mann.

POPULÆR POLITIKER: Marwan Barghouti har en stor tilhengerskare blant palestinerne. Her demonstrerer unge Fatah-medlemmer for sin fengslede leder.