Ap i krise

Lederbråk etter Raymond-svar

Katastrofemålinger og tegn til lederdebatt rundt Jonas Gahr Støre har skapt krisestemning på Youngstorget. Raymond Johansens svar i helga på spørsmålet om han er lederkandidat, ble tolket som en prøveballong.

UNDER PRESS: Ap-leder Jonas Gahr Støre er under hardt press etter en lang periode med dårlige meningsmålinger. Uten en klar utfordrer vil en lederdebatt uansett ikke ta av. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UNDER PRESS: Ap-leder Jonas Gahr Støre er under hardt press etter en lang periode med dårlige meningsmålinger. Uten en klar utfordrer vil en lederdebatt uansett ikke ta av. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er dritkjipt, svarte Ap-leder Jonas Gahr Støre lørdag da han ble bedt om å kommentere historisk dårlige meningsmålinger for Ap. På en meningsmåling for Klassekampen og Nationen før helga fikk Ap 17, 4 prosent. Bare en gang, vinteren 2002, har Ap sett dårligere tall. Trolig ligger Ap høyere, men et nivå rundt 20 prosent for Ap regnes uansett som katastrofalt både i Ap og LO.

MISFORNRØYD: Jonas Gahr Støre er ikke fornøyd med de siste valgmålingene. Video: Steinar Suvatne Vis mer

Kandidat eller ikke?

Før helga sa Ap-veteran Thorbjørn Berntsen til TV2 at byrådsleder Raymond Johansen kan være en kandidat dersom Ap vil skifte leder. Johansens svar førte til hektisk aktivitet og krisestemning blant topper i Ap og fagbevegelsen, etter det Dagbladet erfarer.

MÅ TÅLE: Ap-veteran Thorbjørn Berntsen partiledelsen må tåle debatt når meningsmålingene er så dårlige som nå. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MÅ TÅLE: Ap-veteran Thorbjørn Berntsen partiledelsen må tåle debatt når meningsmålingene er så dårlige som nå. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi har en leder i Ap. Jeg er byrådsleder i Oslo og har nok med å fokusere på de utfordringene vi har, skrev Raymond Johansen i en tekstmelding til TV 2.

GOD KANDIDAT: Thorbjørn Berntsen og Sture Arntzen er blant dem som mener byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, kan bli en god arvtaker for Jonas Gahr Støre. Johansens svar blir av mange oppfattet som tvetydig. Foto: Jil Yngland / NTB
GOD KANDIDAT: Thorbjørn Berntsen og Sture Arntzen er blant dem som mener byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, kan bli en god arvtaker for Jonas Gahr Støre. Johansens svar blir av mange oppfattet som tvetydig. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

På spørsmål om det nå er naturlig med en debatt i partiet, svarte han:

- Når sentralstyret og landsstyret møtes om kort tid, vil selvsagt den politiske situasjonen bli diskutert - som den alltid blir.

Prøveballong?

Dette svaret blir ikke av alle tolket som et klart nei. Sentrale kilder Dagbladet har snakket med, tolker Johansens uttalelse som en prøveballong for å teste om det er stemning i partiet for en lederdebatt, og om flere vil «komme ut» med krav om lederskifte.

Hvis Raymond skal kunne overta som leder, har han hastverk: En partileder må sitte på Stortinget, og hvis Raymond Johansen skal komme tid, må nominasjonen i Oslo-partiet gjøres om, Støre må trekke seg og overlate topplassen til Johansen. Fristen for å sende inn nominasjonslister er 31. mars, altså før Ap kan avholde noe landsmøte.

Kilder Dagbladet har snakket med, mener Raymond Johansen bør avklare langt tydeligere om han er lederkandidat eller ikke.

Dagbladet har ikke fått kontakt med Johansen i dag.

- Jonas er vår kandidat

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, som vil bli leder av valgkomiteen også på vårens Ap-landsmøte, ga denne kommentaren til TV2 i helga:

- Ingen kan være fornøyd med dette nivået. Ambisjonene er langt større. Vårt mål er at Arbeiderpartiet blir det største partiet, og at vi kan bytte ut dagens høyreregjering. Jonas er vår kandidat til å lede en Ap-ledet rødgrønn regjering, sa Gabrielsen.

VÅR KANDIDAT: - Jonas er vår kandidat til å lede en Ap-ledet rødgrønn regjering, slår LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fast. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VÅR KANDIDAT: - Jonas er vår kandidat til å lede en Ap-ledet rødgrønn regjering, slår LO-leder Hans-Christian Gabrielsen fast. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

LO-lederen vil nå ha fokus på Aps løsninger. Han understreker at Aps politikk og strategi ikke er noe enkeltmannsforetak.

- Det er en samlet ledelse som står bak den og som er enstemmig valgt på landsmøtet. Politikken er forankret i både sentralstyret og landsstyret. Vi har derfor et felles ansvar å løfte oss opp igjen, sier Gabrielsen.

Samling om politikk

- Jonas har merket seg Raymond Johansens støtte og støtte fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Vi er enige om at det er samling om politikk som gjelder framover, sier Aps kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen til Dagbladet.

Berntsens lansering av Johansen som aktuell lederkandidat, og det som blir oppfattet som Johansens tvetydige svar i media, avdekker uansett stor nervøsitet og rådvillhet i Ap om veien videre.

- De nærmeste dagene og ukene vil avgjøre, sier en kilde.

- Må tåle lederdebatt

Thorbjørn Berntsen, som for øvrig er Raymond Johansens onkel, sier Johansen er en god kandidat dersom partiet vil velge ny leder.

- Ledelsen må tåle denne debatten når det kommer en måling på 17, 5 prosent. Jeg skulle ønske Jonas ble statsminister, men for å bli det må han ha velgere bak seg. Spørsmålet er hvordan han skal få det til. Da må vi spørre oss: Har vi andre kandidater som kan gjøre den jobben? Vi kan ikke bare sitte stille i båten når båten lekker. Da må vi få tak i øsekaret, sier Berntsen.

Flere i fagbevegelsen fokuserer på at målingene tyder på et klart flertall for regjeringsskifte, og at ingenting må ødelegge for det. Mangeårig leder av Handel og Kontor, Sture Arntzen, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er langt tydeligere enn Jonas Gahr Støre, men sier samtidig at Sp aldri blir noe arbeiderparti.

Arntzen har tidligere uttalt at Raymond Johansen er en mulig arvtaker, men tror ikke det blir noen lederdebatt før landsmøtet.

Kort tid til valget

Det som taler mot lederdebatt og lederskifte nå, er følgende:

*Det er for sent. Det er bare tida og veien til valget, og ny persondebatt i Ap kan gjøre vondt verre og til og med hindre rødgrønn valgseier.

*Raymond Johansen har så langt ikke uttalt at han vil utfordre Støre.

* Raymond Johansen har stor støtte i Ap og i deler av partiet. Men han vil bare kunne samle Ap dersom Støre sier han trekker seg. Støre har flere ganger vist til at han er enstemmig valgt av Aps landsmøte, og at han har en jobb å gjøre sammen med resten av partiet.

* En reell lederdebatt forutsetter utfordrere og kandidater. Støre ble enstemmig gjenvalgt på siste landsmøte, og så langt er det ingen kampanjer for andre kandidater å se.

FELLES ANSVAR: Dette er Aps ledelse: Fra venstre nestleder Bjørnar Skjæran, partisekretær Kjersti Stenseng, nestleder Hadia Tajik og leder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB
FELLES ANSVAR: Dette er Aps ledelse: Fra venstre nestleder Bjørnar Skjæran, partisekretær Kjersti Stenseng, nestleder Hadia Tajik og leder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hele partiledelsens ansvar

*Flere peker på at hele partiledelsen må ta ansvar for situasjonen partiet befinner seg i, ikke bare Støre. Skifte av partiledelsen må i så fall føre til at alle fire stiller sine plasser til disposisjon.

*En fersk måling fra TV2 i dag gir Ap 22.4 prosent. Med mindre målingene igjen skulle dette under 20 prosent, tror de fleste Ap Dagbladet har snakket med, er best tjent med å stoppe tilløp til lederdebatt og konsentrere seg om få sitt politiske budskap ut til velgerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer