ARRESTERT: Selahattin Demirta kobles til terror av tyrkiske myndigheter. Demirta leder et av landets største partiet. Kvinnen han deler ledervervet med, Figen Yuksekdag, er også pågrepet: AP Photo/Burhan Ozbilici
ARRESTERT: Selahattin Demirta kobles til terror av tyrkiske myndigheter. Demirta leder et av landets største partiet. Kvinnen han deler ledervervet med, Figen Yuksekdag, er også pågrepet: AP Photo/Burhan OzbiliciVis mer

Ledere for prokurdisk parti pågrepet i Tyrkia

Demonstrasjoner ventes. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkisk politi har pågrepet de to nasjonale lederne for det prokurdiske partiet HDP som del av en omfattende aksjon mot partiet, ifølge tyrkiske medier.

Det er Selahattin Demirtas og Figen Yuksekdag som er pågrepet. De to deler ledervervet i HDP. Ifølge avisen Hurriyet er de to arrestert som del av en politietterforskning knyttet til terror.

De to følger en lang rekke av opposisjonelle som er arrestert i Tyrkia i etterkant av kuppforsøket i sommer.

Regjeringen i Tyrkia bekrefter natt til fredag at til sammen elleve parlamentsmedlemmer fra det prokurdiske partiet HDP er pågrepet, inkludert Demirtas og Yuksekdag. Samtidig meldes det om at partiets hovedkvarter blir gjennomsøkt, ifølge NTB.

I Köln i Tyskland har demonstrasjoner mot arrestasjonene allerede funnet sted. Det ventes flere demonstrasjoner fredag.

PKK-bånd

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har lenge beskyldt HDP for å ha for tette bånd til PKK, det kurdiske arbeiderpartiet som ønsker løsrivelse fra Tyrkia. Tyrkiske myndigheter har satt PKK på listen over terrororganisasjoner. Partiets leder sitter i fengsel.

STORMER LOKALER: Overvåkingsbilder fra CCTV som viser Tyrkiske soldater storme den statlige TV-kanalen TRT sine lokaler i Ankara natten da kuppforsøket skjedde, 15 juli 2016. Video: CCTV via Reuters Vis mer

TV-kanalen NTV melder at anklagene går ut på Demirtas og Yuksekdag har spredd propaganda for PKK.

Det er ventet støtteerklæringer til fordel for de to arresterte og partiet HDP i flere tyrkiske byer i morgen. HDP er det tredje største partiet i Tyrkias nasjonalforsamling. Partiet avviser anklagene fra regjeringen, og hevder 5000 personer med en eller annen form for tilknytning til partiet er blitt pågrepet av politiet siden juli i fjor.

Flere arrestasjoner

Tyrkiske Daily Sabah melder også at ytterligere syv politikere knyttet til HDP er arrestert i torsdagens aksjoner.

Selahattin Demirtas ble pågrepet i sitt hjem i den sørøstlige byen Diyarbakir, mens Figen Yuksekdag ble pågrepet i hovedstaden Ankara.

I provinsen Mardin ble 25 politikere og medlemmer av HDPs lokale søsterparti pågrepet tirsdag morgen. Mandag ble også journalister og sjefer i avisen Cumhuriyet pågrepet.

Dagbladet oppdaterer saken.

OGSÅ ARRESTERT: Figen Yuksekdag ble pågrepet i hovedstaden Ankara.
 Hun deler ledervervet i HDP-partiet med Demirtas. 
AFP / ADEM ALTAN
OGSÅ ARRESTERT: Figen Yuksekdag ble pågrepet i hovedstaden Ankara. Hun deler ledervervet i HDP-partiet med Demirtas. 
AFP / ADEM ALTAN
Vis mer