SAS-streiken

Lederen av Norsk Flygerforbund: - Vi har stor støtte

Partene i SAS-streiken møttes hos riksmekleren onsdag formiddag. Meklingen pågår fortsatt.

ØNSKER SNARLIG LØSNING: Informasjonssjef i SAS. Knut Morten Johansen, forteller om forhåpningene de har før meklingsmøtet onsdag. Han vedgår at streiken har rammet passasjerer som aldri før i moderne tid. Reporter: Øystein Andersen. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Onsdag klokka 11 startet partene i SAS-streiken med et nytt meklingsmøte hos Riksmeklingsmannen.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sa i forkant av møtet at det er de samme temaene som ble brakt inn i meklingen sist, som skal diskuteres onsdag. Det betyr blant annet arbeidstid, turnus og lønn.

- Stor støtte

Klokka 15 hadde partene sittet sammen i fire timer uten å komme ut av kontoret. Da ankom lederen i den største streikeorganisasjonen, Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen.

- Vi har definitivt som mål å få løst denne konflikten. Hva som har skjedd her inne vet ikke jeg, sa han før han åpner døra til riksmekleren.

Carlsen fortalte at han har vært på Youngstorget og holdt 1. mai-tale.

- Der har i hvert fall jeg merket meg at vi har stor støtte blant andre fagorganiserte for streiken.

- Hva er det viktigste for dere i denne situasjonen?

- Det er det samme som de har sagt hele tiden, særlig forutsigbarhet for arbeidsplanene våre og en avklaring om sikkerheten for arbeid framover, sa han.

Deretter gikk Carlsen inn og sluttet seg til sin forhandlingsdelegasjon.

- Mål om å finne en løsning

At partene møtes til nye forhandlinger, tolker SAS som positivt. Det sa informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til Dagbladet i forkant av møtet.

- Vi har forberedt et grunnlag, og vi antar at den andre parten har gjort det samme, og har dermed gitt riksmeklingsmannen et tilstrekkelig grunnlag til at vi kan komme i meklingsmodus igjen. Forhåpentligvis kommer vi til enighet, sier han videre.

Johansen kaller dette for en konstruktiv fase, og sier at SAS håper på en positiv utgang. Ifølge Johansen har SAS jobbet mye med forberedelsene til den nye meklingsrunden.

Også pilotenes representanter mener det er positivt at partene skal begynne meklingen igjen.

- Vi møtes med et mål om å finne en løsning. Utover det har vi ingen kommentar, skriver Katinka Riksfjord Sporsem, generalsekretær i Norsk Flygerforbund, i en SMS til Dagbladet.

- Det er klart det er positivt at partene finner tilbake til hverandre, men jeg kan ikke kommentere noe utover det, sier Jan Levi Skogvang, leder i Scandinavian Norge Flygerforening i Parat, til E24 onsdag formiddag.

Brøt melklingen

Meklingen mellom NHO Luftfart og pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat startet onsdag forrige uke. Fristen gikk ut ved midnatt fredag 26. april. Etter mekling fem timer på overtid ble det brudd, og streiken var et faktum.

Per onsdag morgen var totalt 3306 avganger innstilt og 326 917 passasjerer rammet av streiken, som både gjelder piloter i Norge, Sverige og Danmark.

Onsdag formiddag forteller informasjonssjef Johansen at SAS kansellerer ytterligere 289 flyginger til og fra Norge i morgen. 20 000 passasjerer blir berørt.

- Kanselleringene gjelder bare flyginger fram til klokka 14, opplyser Johansen til Dagbladet.

Dagbladet er til stede ved Riksmeklerens kontor og vil følge saken videre.