Lederen av parlamentet i Myanmar innrømmer nederlag

Mens Aung San Suu Kyi hinter om valgseier.

 NEDERLAG:  Shwe Mann har vært en av Myanmars mektigste politikere, men tapte kampen om sin plass i nasjonalforsamlingen. Foto: Olivia Harris / Reuters / NTB scanpix
NEDERLAG: Shwe Mann har vært en av Myanmars mektigste politikere, men tapte kampen om sin plass i nasjonalforsamlingen. Foto: Olivia Harris / Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for parlamentet i Myanmar, et høytstående medlem i dagens regjeringsparti, gratulerer sin motkandidat og erkjenner å ha mistet plassen i parlamentet. USDP erkjenner valgnederlag.

- Jeg gratulerer Thein Nyunt i Nasjonalligaen for demokrati (NLD) med hans seier, skriver Shwe Mann på Facebook. Mann var inntil nylig leder for det militærstøttede partiet USDP, som i dag sitter ved makten. Han har vært president i nasjonalforsamlingen siden 2011. Han stilte til valg i en krets rundt 200 kilometer nord for Yangon.

NLD, som ledes av Aung San Suu Kyi, antas å ha gjort det svært godt i det første frie valget i Myanmar siden 2011. Samtidig sørger grunnloven for at de militære kontrollerer 25 prosent av setene i nasjonalforsamlingen, noe som i praksis gir dem vetorett over alle grunnlovsforslag. En egen bestemmelse er utformet slik at den hindrer Suu Kyi i å bli president.

De offisielle resultatene etter søndagens valg er ventet først på tirsdag, men optimismen er stor i NLD. Mandag morgen hintet Suu Kyi om seier i valget, samtidig som hun manet sine tilhengere til ikke å provosere politiske motstandere. Mange av dem som støtter NLD, har begynt feiringen, selv om stemmetellingen altså skal pågå i rundt et døgn til.

- Litt tidlig å gratulere I sin første uttalelse etter valget sa hun til en folkemengde som hadde samlet seg utenfor partikontoret at det vil drøye før resultatene foreligger, «men jeg tror dere alle har en idé om hva resultatet blir».

- Det er fortsatt litt tidlig å gratulere de av kandidatene våre som kommer til å vinne. Jeg vil minne om at vi også de som ikke vinner må akseptere vinnerne, men det er viktig å ikke provosere de kandidatene som ikke vant ved å få dem til å føle seg ille, sa Suu Kyi til de fremmøtte.

Stemmetelling fortsetter mandag etter valget som trolig ender med at NLD sikrer seg flest stemmer i nasjonalforsamlingen. Men fortsatt venter flere hindre før partiet kan danne regjering på Myanmars vei mot mer demokrati.

Tror på forandring «En ny æra gryr. Millioner stemmer i historisk» valg lyder overskriften i den statseide avisen New Light of Myanmar mandag morgen. Den er i seg selv et tegn på hvordan landet har endret seg siden et halvt år med militærstyre tok slutt i 2011.

Søndagens valg regnes som det frieste i landets historie. De siste fem årene har landet blitt styrt av en slags sivil regjering utledet av et parti som i stor grad har bestått og blitt ledet av tidligere juntamedlemmer.

Hele 91 partier stilte til valg, men det har i all hovedsak vært en kamp mellom NLD og USDP

- Jeg er svært glad, fordi jeg har hørt at NLD er vinneren. Jeg fikk ikke sove før nærmere midnatt, fordi jeg lette overalt etter et resultat, sier 40 år gamle San Win.

- Ting vil forandre seg. Og da vil Mor Suu gjøre sitt beste for landet, sier Tun Khin, som dermed uttrykker noen av forventningene som ligger på Suu Kyis skuldre.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram