SKREMT:  Per Sandberg er skremt. - Hvis det er slik at en tilfeldig statssekretær har fått fullmakt til å overprøve klare politifaglige terrorråd, lover det ikke godt for norsk beredskap, sier Per Sandberg. . FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
SKREMT: Per Sandberg er skremt. - Hvis det er slik at en tilfeldig statssekretær har fått fullmakt til å overprøve klare politifaglige terrorråd, lover det ikke godt for norsk beredskap, sier Per Sandberg. . FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer

Lederen av Stortingets justiskomité: - Jeg er skremt!

Per Sandberg er ikke imponert over norsk beredskap, og skremt over at en statssekretær overprøver politiet i en terrorsak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var TV2 som avslørte at antiterrorpolitiet ikke fikk lov til å få bistand fra forsvaret, da det ble slått full terroralarm i Oslo 2. oktober.

I dag kunne Dagbladet fortelle at det var Grete Faremos meget betrodde statssekretær Pål Lønseth som overprøvde politiets faglige råd.

Statssekretær Pål Lønseth vil fortsatt ikke kommentere saken overfor Dagbladet. I en tekstmelding til Dagbladet skriver Lønseth:

«Vi har ikke ytterligere kommentarer til dette».

Fryktet terror
Politimester Hans Sverre Sjøvold og Beredskapstroppen - Delta - ba Forsvaret om bistand om formiddagen den 2. oktober.

I løpet av få minutter var to helikoptre på vei til Oslo. Men de måtte lande på Ekeberg, og politiet fikk ikke bruke helikoptrene under det de fryktete kunne utvikle seg til et terrorangrep mot Stortinget.

Det var slått full terroralarm i Oslo. Politiet fryktet et terroranslag fra en 43 år gammel mann.

- Jeg er skremt!
Fremskrittspartiets nestleder og leder av Stortingets justiskomité Per Sandberg er skremt over statssekretær Lønseths avgjørelse.

- Hvis det er slik at justisminister Grete Faremo har delegert avgjørelsen om å nekte politiet nødvendig bistand fra Forsvaret er jeg virkelig skremt. Er det slik at en tilfeldig statssekretær har fått en slik fullmakt, sier Per Sandberg.

- Det lover ikke godt for terrorberedskapen i Norge dersom en statssekretær kan foreta en så viktig avgjørelse. Hvis dette er delegert til en statssekretær, skjønner jeg at det går galt med beredskapen her i landet. Det tyder på at vi ikke har lært noe av den tragiske terroren som rammet Norge 22. juli i fjor, sier Per Sandberg.

- Overprøve politiet
Den frittalende lederen av Justiskomiteen krever nå svar fra statsråd Grete Faremo.

- Har Faremo delegert avgjørelser om å vurdere behov for bistand fra Forsvaret i terrorsaker til en statssekretær? Slik jeg ser det er dette så viktig og alvorlige spørsmål at avgjørelsen bør tilligge statsråden personlig. Her er det snakk om å overprøve klare politifaglige råd, sier Per Sandberg.

Sandberg krever også å få vite om Faremo har gitt statssekretær Pål Lønseth en slik fullmakt.

- Hvis det er slik at statssekretær Pål Lønseth selv har tatt seg denne beslutningsmyndighet vil jeg vite det, sier Per Sandberg.
 

TAUS:  Statssekretær Pål Lønseth vil ikke kommentere saken..
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TAUS: Statssekretær Pål Lønseth vil ikke kommentere saken.. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer