Lederen for 22. juli-minnegruppa raser over respektløs behandling og flytting av minnesmerke

- Skam dere!

- FORSØPLET: Slik så det ut da medlemmer av minnegruppa etter 22. juli besøkte det flyttede minnesmerket. Nå reagerer lederen for minnegruppa, Trond Blattmann, kraftig. Foto: Lisbeth Røyneland/Privat
- FORSØPLET: Slik så det ut da medlemmer av minnegruppa etter 22. juli besøkte det flyttede minnesmerket. Nå reagerer lederen for minnegruppa, Trond Blattmann, kraftig. Foto: Lisbeth Røyneland/Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sneiper, gamle hermetikkbokser og søppel møtte folk da de besøkte det nye Utøya-minnestedet ved E16 i helgen.

Trond Henry Blattmann, leder for 22. juli-minnegruppa, raser over respektløs behandling og flytting av minnesmerket, melder NRK.

I begynnelsen av mai valgte Utstranda Velforening å flytte minnestedet etter 22. juli, på grunn av det de kaller uverdige forhold langs fylkesvei 155 på Utstranda. Men etter flyttingen er det blitt mer søppel på stedet, ifølge Blattmann.

Bak låst bom - Som sikkert mange husker ble minnestedet ved Lien gård flyttet av «naboene» ved hjelp av en hjullaster. Det nye minnestedet ved E16 ble besøkt av Lisbeth Røyneland og Beate Vatndal i helgen. Minnestedet ligger bak en låst bom og så ikke ut, skrev Blattmann på Facebook.

Til Dagbladet sier han at minnesmerket ikke burde ha vært flyttet.
- Minnesmerket ved Lien Gård var et spontant minnesmerke, og spontane minnesmerker flytter man ikke før det kommer et permanent minnesmerke, sier han.

Blattmanns innlegg har utløst en til dels opphisset diskusjon på Facebook-sida hans, med drøyt 120 «likes» i dag morges, og over 100 kommentarer. Mens mange støtter Blattmann, er det også noen som er uenige.

«Ikke vær så hard mot deres redningsmenn og hjelpere. De er slitne og roper om hjelp og forståelse», skriver en av dem om naboene som hjalp til med å redde mange da tragedien skjedde sommeren 2011.

- Skam dere! - Knust glass, gamle kvitteringer, gamle hermetikkbokser, visne blomster, tistler og annet skrot dekket steinen. Utrolig trist å oppleve manglende respekt for det intuitive minnesmerke som lå ved Lien gård, som sørgende, berørte og andre behandlet med respekt. Se nå hvordan det har blitt etter at «naboene» flyttet det!!! Skam dere!, skriver Blattmann på Facebook.

Han sier til NRK at han ikke tror minnesmerket hadde blitt forsøplet om det ikke hadde blitt flyttet.

- Jeg er der ikke så ofte selv, men får hele tiden tilbakemeldinger fra folk som kjører forbi. Tidligere var det nok noen som ryddet litt rundt, for det så stort sett fint ut.

(NTB)


RASER: Leder for 22. juli-minnegruppa Trond Henry Blattmann raser over respektløs behandling av Utøya-minnestedet. Foto: Hilde Mesics Kleven / Dagbladet
RASER: Leder for 22. juli-minnegruppa Trond Henry Blattmann raser over respektløs behandling av Utøya-minnestedet. Foto: Hilde Mesics Kleven / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer